Традиционното египетско ястие - фалафели, така също е отлично предястие, което може да се приготви от сушена бакла или от нахут. Това е наистина питателна и вкусна, вегетарианска храна.

Необходими продукти за 3 порции

250 г суха бакла

1 глава червен лук

1 голяма скилидка чесън

½ връзка пресен магданоз

½  ч.л. смлян кориандър

½  ч.л. смлян кимион

¼ ч.л. бакпурвер

Сол и черен пипер на вкус

Олио 

Начин на приготвяне

Накисва се сухата бакла за една нощ във вода. Обелват се ципите и зърната се смилат в кухненски робот. Добавя се нарязаният лук и магданоз на ситно, пресованият чесън и подправките - кориандър, кимон, бакпулвер, сол, черен пипер и отново се смилат в кухненски робот до образуване на пюре. Получената смес се оставя на стайна температура за 30 минути.

От сместа се овалват топчета колкото орех и се оставят на страна за 10 - 15 минути.

Олиото се загрява и готовите топчета се пържат в маслена баня, докато станат златисто кафяви. Готовите фалафели се отцеждат и се сервират със свежа салата по желание.