Традиционното египетско ястие - фалафели, така също е отлично предястие, което може да се приготви от сушена бакла или от нахут. Това е наистина питателна и вкусна, вегетарианска храна.
Необходими продукти за 3 порции
250 г суха бакла
1 глава червен лук
1 голяма скилидка чесън
½ връзка пресен магданоз
½ ч.л. смлян кориандър
½ ч.л. смлян кимион
¼ ч.л. бакпурвер
Сол и черен пипер на вкус
Олио
Начин на приготвяне
Накисва се сухата бакла за една нощ във вода. Обелват се ципите и зърната се смилат в кухненски робот. Добавя се нарязаният лук и магданоз на ситно, пресованият чесън и подправките - кориандър, кимон, бакпулвер, сол, черен пипер и отново се смилат в кухненски робот до образуване на пюре. Получената смес се оставя на стайна температура за 30 минути.
От сместа се овалват топчета колкото орех и се оставят на страна за 10 - 15 минути.
Олиото се загрява и готовите топчета се пържат в маслена баня, докато станат златисто кафяви. Готовите фалафели се отцеждат и се сервират със свежа салата по желание.