За новогодишната вечер ви предлагам една малка екзотичта рецепта за приготвяне на пуешки мръвчици, чиито вкус и консистенция са обогатени от сладкия южен мандаринов сок.
За 4 порции са необходими:
2 с.л. зехтин
1 нарязана глава лук
Ок. 500 гр пуешко на лентички или на малки кубчета
Ок. 300 гр нарязани култивирани печурки
4 с.л. ром
Настъргана кора и сока на 4 едри мандаринки
1 ч.л. захар
2 китки нарязан магданоз
4 с.л. кисело мляко или квасена сметана
Нужни са само 4 стъпки и 8 мин. готвене
1 стъпка – Запържване на лука
Загряваме зехтина в голям тиган, добавяме лука и запържваме на силен огън за 1 мин., като разбъркваме.
2 стъпка – Пържене на пуешкото
Добавяме пуешкото и пържим на силен огън за ок. 2 максимум до 4 мин., докато месцето се зачерви.
3 стъпка – Добавяне на гъбите
Върху пуешкото добавяме и разбъркваме гъбите, като пържим на умерен до силен огън още 1 мин. Заедно с гъбите изсипваме шепа сушени стафидки или смес от стафиди и сушени плодчета.
4 стъпка – Приготвяне на соса
Настъпва моментът да се добави рома, а после и мандаринените корички, сока и захарта. Варим и разбъркваме ок. 1 мин., колкото всички съставки да се покрият със соса. Посоляваме и добавяме магданоза.
Сервираме веднага, като сипваме киселото мляко или сметаната върху всяка порцийка.