Тъй като пасхалният сладкиш задължително трябва да престои в хладилника поне 24 часа, най-удобният ден за неговото приготвяне е Великия четвъртък или Великата събота. Основната му съставка са сушените захаросани плодове. Колкото повече престоят в сместа, толкова повече попиват в нея и набъбват. С малки изменения пасхалният сладкиш от сушени плодове, ядки, извара, яйца и сметана присъства на великденската трапеза почти във всички православни народи – при арменците, грузинците, дори и при коптите в далечна Етиопия. Тук предлагаме да опитате руския вариант на тази древна неподвластна на времето рецепта.
Класическата форма на този сладкиш е четириъгълна пирамида, но ако нямате, спокойно може да го направите в каквато и да е друга форма.
Продукти:
500 г извара (безсолна)
 150 мл сладкарска сметана
 2 с.л. мед
 1 с.л. портокалов сок
 Щипка кориандър
 150 г микс от сушени плодове (стафиди, кайсии, сливи и боровинки)
 200 г сушени фурми
 100 г сушени смокини
 2 шайби захаросан ананас
 100 г захар
 2 яйца
 125 г краве масло
 100 мл ром
 100 г счукани орехови ядки
Приготвяне:
Нарежете сушените плодове, смесете ги и ги накиснете в рома за около 1 час. Добавете изварата, разбитите със захар жълтъци и цялата смес поставете на слаб огън, като внимавате да не кипне. Щом започне да се сгъстява, бързо я свалете от огъня и я оставете да изстине в съд със студена вода. Излейте в голяма цедка, покрита с марля, за да се отцеди излишната течност. Изсипете във форма с дупки или в голяма цедка, покрита с марля, за да се отцеди излишната течност и да приеме формата. Отгоре покрийте с краищата на марлята и притиснете с нещо твърдо. Оставете за 24 часа в хладилника.
Извадете десерта, обърнете го върху платото за сервиране, отстранете марлята и украсете със сметана, плодове, цветни бонбонки или захарни пръчици.
  

 
                                






 
                                     
                                     
                                     
                                     
                                     
                                     
                                     
                                    

 
    