Постните тарталети с крем нишесте от вчера или парче щрудел с ябълки и банани са отлична закуска с чаша билков чай или бадемово мляко. Нека не забравяме, че това важи за всичките дни на постите без да се самоизключват предложенията от предходните дни. В зависимост с какво време и финанси разполагаме, може да си подбираме меню, което да е постно, вкусно и питателно.
Рецепта за 4 порции градинарска супа
1 средно голяма тиквичка
3-4 картофа
1 голям морков
1 стрък праз лук
3-4 скилидки чесън
2-3 с.л. зелен фасул от консерва
2 с.л. зехтин
2-3 стръкчета свеж копър
Черен пипер и сол на вкус
1 лимон
Тиквичката, морковът и картофите се обелват, след това се нарязват на едри кубчета. Слагат се в тенжера с 1½ л топла подсолена вода. Добавят се обелените цели скилидки чесън и праз лукът, нарязан на парченца окол 1см. Оставят се да се варят около 30 минути с добавения зехтин. Ако имате зелен фасул от консерва, сложете 2-3 лъжици от него преди да го свалите от огъня. Сервира се с четвъртинка лимон и черен пипер на вкус.
Когато искате разнообразни идеи за постни ястия в дните за постене, заповядайте в "Постни рецепти на деня”.