Необходими продукти
- 500 гр. паста (спагети, фузили)
- 200 мл. доматена паста (пюре)
- 2 с.л. зехтин
- 2 скилидки чесън
- 5 листа пресен босилек
- 200 мл. нискомаслена сметана
- 1 малка чашка водка
- 60 гр. масло
- 1 с.л. млян черен пипер
- сол
- 3 с.л. настърган пармезан
Начин на приготвяне
- За доматения сос
- Загрейте зехтина в малък тиган. Сложете нарязания на ситно чесън и го запържете до златисто-кафяво.
- Прибавете доматената паста (пюре) и подправете със сол, черен пипер и малко босилек. Оставете да къкри около 10 минути.
- За пастата
- Сварете пастата в подсолена вода. След това изцедете добре.
- В голям съд разтопете маслото, сложете черен пипер и пресипете сварените тестени изделия. Разклатете съда, така че цялата паста да попие от маслото.
- Оставете да се запържи на висока температура като разбърквате непрекъснато, докато сипвате доматения сос и сметаната.
- Добавете чашата водка, разбъркайте отново и изключете котлона. Не оставяйте алкохолът да се изпари, защото така ще изчезнат вкусът и ароматът му.
- Поръсете с пармезан и сервирайте веднага.