Отварата от овесени ядки е прекрасен регулатор на обмяната на веществата, кръвната захар, намалява лошия холестерол и укрепва имунната защита. В компанията на градински зеленчуци и техните витамини се превръща в съвършения еликсир. Полезна и апетитна, поднесена на закуска, обяд или вечеря - супата от овесени ядки и зеленуци е страхотно блюдо и за малчуганите.

Продукти за 4 порции:

200 г овесени ядки
800 г прясно мляко
1 ½ л вода
20 г зехтин
20 г масло
2 яйца
4 стръкчета пресен лук
1 тънко резенче целина
2 големи картофа
2 моркова
1 китка лапад
½ китка магданоз
Сол на вкус

Приготвяне:

В подсолената вряща вода се изсипват овесените ядки. Намалява се силата на котлона и се вари на слаб огън. Сварените ядки се отделят, а на тяхно място се изсипват нарязаните на кубчета зеленчуци. Добавя се смес от прясното мляко, зехтина, маслото и разбитите яйца. Оставя се да поври на тих огън в продължение на 15-20 минути. Накрая се поръсва с магданоза.

Това супено вълшебство е нискокалорично, но изненадващо питателно и вкусно!