Въпреки че коледните пости продължават, това не важи с пълна сила за рибата. В някои дни се разрешава, дори се препоръчва, консумацията й. Още повече, че Никулден е акостирал и рибата е вече в тигана.
Възползвам се от рибарското настроение и предлагам на вниманието ви още една рецепта от серията розова сьомга.
За 4 порции:
4 филенца или шайби от почистена сьомга се подреждат в плитък съд и се заливат с марината от чаша-две бяло вино, кипнато с мед и соев сос (вместо сол), джинджифил, мащерка, мента и маточина и само няколко капки лимон за стабилизиране. Така потопена, сьомгата е необходимо да дремне в маринатата поне 3-4 часа. След това порцийките се изваждат, подсушават се и се пекат на скарата само по 2 минутки от всяка страна. Рибата е готова, когато остане леееко розова в средата.
Само изброявам продуктите за гарнитурката, а количеството оставям на вашия вкус:
Поне 3 големи узрели домата, 1-2 жълти, червени и/или зелени чушки, 1 краставица, 1 китка магданоз, 2 с.л. зехтин и 1 с.л. прясно изстискан лимон, сол и черен пипер.
Тъй като Никулден идва, когато все още червеното вино не е прекипяло, а бялото е останало при лятото, предлагам рибното блюдо да "полеете" с чаша леко и благоуханно Розе.