Апропо, този сладкиш е, може би, апетитен начин да накарате своите деца да консумират здравословния зеленчук - а именно тиквичките, които често отблъскват малчуганите със зеления им свят и открояваща се текстура. 

#Необходими продукти
2 ½ ч.ч. брашно
¾ ч.ч. неподсладено какао на прах
1 ч.л. еспресо на прах
1 ч.л. сода за хляб
½ ч.л. бакпулвер
½ ч.л. сол
120 г краве масло, на стайна температура + масло за намазване на тигана
½ ч.ч. рапично олио
1 ¾ ч.ч. кристална захар
1 ч.л. ванилова есенция
½ ч.ч. кисело мляко
2 големи яйца
3 ч.ч. настъргани тиквички
За глазурата:
1 ч.ч. сметана
200 г натурален шоколад, нарязан на ситно

#Начин на приготвяне
Загрейте фурната до 180 градуса. Смесете в голяма купа брашното, какаото на прах, еспресото, содата, бакпулвера и солта.

В друга купа сложете маслото, маслото, захарта, ванилията, киселото мляко и разбийте с миксер. Добавете яйцата и отново разбийте, докато се получи гладка смес. Добавете и настърганите тиквички.

Смесете сухите съставки с мокрите, омесете тесто и го поставете в тава, намазана с масло. Печете тортата около 30-35 минути, докато клечка за зъби, поставена в центъра, излезе чиста. Охладете тортата върху решетка.

За глазурата затоплете заквасената сметана, в малка тенджера, на средна температура. Изсипете крема върху начупения шоколад и оставете в продължение на 2 минути, едва след това леко разбъркайте, докато двете съставки напълно се комбинират.

Шоколадово-сметановата смес поставете в хладилник в продължение на 20 минути, за да се сгъсти. С охладената глазура покрийте тортата. Преди сервиране нарежете тортата на триъгълни или квадратни парченца.