Следващите алтернативи на трапезата на Бъдни вечер са не само интересни, но и вкусни!
Вместо сухи пълнени чушки с боб - сарми от манголд с булгур
Манголдът е зеленолистен зеленчук с неголяма популярност, което прави употребата му в кухнята още по-любопитно и интересно. Листата му могат да се използват като традиционните зелеви листа за увиване на сарми. При приготвянето им е важно да се изреже твърдата част на дръжката на листата, а те самите предварително да се попарят с гореща вода. Така омекват и се завиват по-лесно.
Друг вариант е времето да завивате много сарми, да направите една голяма, във форма за кекс (виж в галерията).
Вместо содена питка - лимецова питка с квас
Питката за Бъдни вечер се приготвя със сода, защото, заради постите, маята е забранена. Вместо сода и мая обаче все по-често се използва квас. Той трябва да се захване поне 2 седмици преди празника, за да се получи активна съставка до празника. Ако не сте го направили, може да потърсите квас в някой от специализираните магазини за хляб и хлебни изделия или месни пекарни.
Друга новост, която може да използвате, е новата монета от 2 лв., която от съвсем скоро е пусната в обращение. Увийте я в готварско фолио и я пъхнете в тестото на питката. На когото се падне, той ще бъде щастлив и здрав през цялата 2016 г.
Вместо кисело зеле с олио - баварско кисело зеле
Освен компотите и туршиите, киселото зеле също е една от зимнините, които са характерни за българската кухня. На трапезата на Бъдни вечер то се поставя като салата или в зелник. Ако обичате да експериментирате с нови вкусове, може да си направите баварско кисело зеле, което е доста по-различно на вкус. Към наситненото зеле се добавя захар, оцет, бахар, черен пипер и бульон. Захарта първо леко се карамелизира, към нея се добавят останалите съставки и всичко това се готви около 30 минути.