Орехите

положително са сред най-здравословните и полезни за човека ядки. Маслото в тях определено е в голямо количество, но мазнините на тези природни дарове, независимо от високата калоричност, са с незаменими качества. Ореховото масло, обаче, превъзхожда всички останали във всяко отношение. Високата концентрация на омега-3 мастни киселини, превръщат ореха в благодат за сърцето и цялата кръвоносна система. Според последни проучвания орехът, наред с всичките си добродетели, е и мощен антиоксидант.

Ябълката пък – тази райска сладост,

дори и в изсушено състояние, благодарение на високото съдържание на пектин в нея, е лек срещу високото кръвно и лошия холестерол.

Може би вече се досетихте, че по-долу иде ред на една изкусителна благинка с основно участие в нея на орехови ядки и ябълка...

Мюсли с орехи и ябълки

Продукти за ок. килограм и половина

1 чаша отделени от черупката и счукани орехи
4 чаши овесени ядки
1 чаша фини кокосови стърготини
¼ чаша кафява захар
¼ чаша растително – най-добре гроздово масло или зехтин
¼ чаша мед
1 чаена лъжичка канела
1 чаена лъжичка смляно индийско орехче
1 ½ ч.л. екстракт от ванилия
1 чаена чаша сушени ябълови резенчета

1. Загрейте фурната до 180 ° С. Изсипете овеса, кокосовите стърготинки и орехите в голяма купа.
2. В друг голям съд (тенджера) разбъркайте захарта, маслото, меда, канелата и индийското орехче и оставете съдържанието да поври не повече от 1 минута. Ароматизирайте с ванилията.
3. След това излейте получената смес в купата с овеса, орехите и кокоса и разбъркайте. 4. Разстелете в по-голяма тава и доизпечете отново на 180 ° С за 15 до 20 мин. На всеки 5 минути разбърквайте, докато се получи равномерно златисто-кафяво.
5. След като поизситне, добавете сушените ябълки. Съхранявайте в добре затворени бурканчета или вакуумиращи съдове.