Необходими продукти за тестото:
3 яйца, 1 кубче жива мая, 1/2 ч. ч. прясно мляко, 2 ч. ч. брашно (+допълнително за измесване), 1 ч. л. сол, 1 ч. л. захар, купичка разтопена свинска мас (ако не я харесвате, може да я замените с масло или олио).
за сиропа:
1,5 л вода
500 г захар
1 ванилия
за пълнежа:
1 кутия локум
Брашното се пресява в широка, плоска тава. В средата му се оформя кладенче (дупка). В него се чукват яйцата. Млякото леко се затопля и маята се разтваря в него. Изсипва се в кладенчето и започва месене на тестото. Готовото меко тесто се разделя на 9 топки. Всяка топка се разточва на тънка, кръгла кора, като предварително се посипва с малко брашно, за да не залепва по точилката.
Всяка кора се намазва с разтопена мас. Върху нея се полага следващата, която се обработва по същия начин.
Всичките девет разточени на тънко и намаслени кори отново се разточват. Оформят се не на кръг, а на издължена елипса. Всичко това се разрязва на две половини с остър нож.
Върху всяка половинка се нареждат накъсани на парченца локумчета. Завиват се на охлюв. Краищата се залепват, като се поливат с остатъка от разтопената мас. Рулото се усуква спираловидно. Разделянето, точененето и усукването е с цел тестото да стане на повече пластове и следователно по-вкусно.
Получените "корабни въжета" се режат на парчета през около 4-5 см. Тези розички се нареждат в тава и се оставят да втасат за около половин час, завити с кърпа. Когато бухнат достатъчно, изпълват цялата тава и са готови за печене. Слагат се в предварително загрята фурна на 180 градуса.
След като баницата изстине добре, се залива със захарния сироп (сваряват се трите съставки). Тъй като от сиропирането парчетата също увеличават обема си, може преди това да се извадят няколко от тях от тавата. Така ще има достатъчно пространство, а и колкото повече място има, толкова по-големи стават локумените розички. След като баницата поеме добре от сиропа, може да се наръси в пудра захар.
Хапвайте сладко, че свършва бързо!
Снимка: Росица Тодорова, LadyZone.bg