Рецепта за лазанята
600 г кайма
250 г сирене Моцарела
50 г сирене Пармезан
8 бр. тиквички
1 глава кромид лук
2 скилидки чесън
70 мл зехтин
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Лукът и чесънът се наситняват и се запържват в 30 мл от зехтина.
- Добавя се каймата, запържва се, докато стане на "трохи” и се овкусява със сол и черен пипер.
- С част от нарязаните на лентички по дължина тиквички се покрива дъното на тавата, намазана с 20 мл зехтин.
- Отгоре се разпределят половината от каймата и половината моцарела, нарязана на кръгчета. Следва пласт тиквички и върху тях отново се слагат кайма и моцарела. Накрая се подреждат останалите тиквички плътно една до друга.
- Ястието се пече 30 минути на 170 С градуса, покрито с алуминиево фолио. След това фолиото се маха, поръсва се с настъргания пармезан и се допича за още 30 минути.
Може да се направи и класическа лазаня с листове за лазаня между изброените по-горе слоеве от тиквички, кайма и моцарела.