Рецепта за лазанята

600 г кайма

250 г сирене Моцарела

50 г сирене Пармезан

8 бр. тиквички

1 глава кромид лук

2 скилидки чесън

70 мл зехтин

сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:                              

  1. Лукът и чесънът се наситняват и се запържват в 30 мл от зехтина.
  2. Добавя се каймата, запържва се, докато стане на "трохи” и се овкусява със сол и черен пипер.
  3. С част от нарязаните на лентички по дължина тиквички се покрива дъното на тавата, намазана с 20 мл зехтин.
  4. Отгоре се разпределят половината от каймата и половината моцарела, нарязана на кръгчета. Следва пласт тиквички и върху тях отново се слагат кайма и моцарела. Накрая се подреждат останалите тиквички плътно една до друга.
  5. Ястието се пече 30 минути на 170 С градуса, покрито с алуминиево фолио. След това фолиото се маха, поръсва се с настъргания пармезан и се допича за още 30 минути.

Може да се направи и класическа лазаня с листове за лазаня между изброените по-горе слоеве от тиквички, кайма и моцарела.