Тази прекрасна ароматна супа е приятно преживяване за сетивата. Пикантните съставки в комбинация с тиквички, картофи и сметана откровено обсебват и най-деликатните вкусови рецептори.

Тиквената крем супа >>

Продукти за 6-8 порции:

1 л вода
4 тиквички
2 картофа
2 глави лук
2 скилидки чесън
200 мл пълномаслена сметана
4 с.л. краве масло
1 с.л. зехтин
лимонов сок
1-2 с.л. червен пипер
сол на вкус
черен пипер на вкус
малка връзка копър или магданоз

Розова крем супа с цвекло и сметана >>

Приготвяне:

Картофите, 3 от тиквичките и лука нарязваме на ситно. Пасираме чесъна. В тенджера разтопяваме 3 с.л. масло, прибавяме лука, включваме котлона на слаб огън и бъркаме 5 минути. Добавяме чесъна и червения пипер, наливаме ½ ч.ч. бульон и готвим на слаб огън 10 минути. Слагаме картофите, сипваме водата и след като кипне, варим без капак 15 минути.

Добавяме нарязаните 3 тиквички и варим още 10 минути. Подправяме със сол и черен пипер, пасираме супата до образуването на еднородна смес, като постепенно добавяме сметаната. Оставяме супата на съвсем тих огън.

Останалата тиквичка нарязваме на сламки. Загряваме в тиган зехтина с останалото масло, на силен огън запържваме тиквичката, разбъркваме ок. 1 минута. Подправяме с лимонов сок, сол и пипер. Разпределяме супата в чинии. Всяка от тях украсяваме с няколко тиквени лентички, поръсваме с нарязания на ситно копър и сервираме на момента.

Лятна супа с... бира >>
 

Очакваме вашите вкусни допълнения, изменения, идеи или предложения на кулинарните странички на нашите форуми тук или тук...