Устойчиво готвене – това е терминът, който се използва, когато говорим за готвене с местни продукти, като се използват всичките им части, за да има възможно най-малко отпадъци. Ястията, приготвени с местни продукти пък, най-лесно се съчетават с вина от местни сортове. Защо това е добрата комбинация? Тероарът на храните и напитките определя наличието на много вкусови допирателни помежду им. По тази причина комбинацията българско бяло сирене - българско вино от внимателно подбран сорт ще има по-голям вкусов потенциал, отколкото съчетанието с чилийско вино, например. Вина и сирена от един и същи район си партнират прекрасно. Ето някои подходящи съчетания по темата, които бихте могли да си направите по повод идващите празници, когато каните гости или пък ей така без повод, просто защото ви се хапва нещо вкусно.

Бяло саламурено краве сирене - Совиньон блан, Гъмза
Подходящо вино: Совиньон блан Зитара, Боровица Гъмза Грани 2012

Белите сирена много добре се съчетава с млади и свежи вина, по-добре бели, но също и с червени, които са леки. Идеални са със сортове като Совиньон блан и Ризлинг или с млади червени вина и Гъмза. С ароматно бяло свежо вино киселинността на сиренето ще се уравновеси и така ще се балансира вкуса.

Тулумско сирене от каракачански овце - Ризлинг, Пино ноар и Мелник
Подходящи вина: Есен Пино Ноар на изба "Вила Юстина"//Bergulé - Sangiovese на изба "Вила Мелник"//Мизия Ризлинг на Шато Кайлъка 

Плътният и пикантен вкус на тулумското сирене от каракачански овце се композира добре с ароматни вина. Тежкият, мазен вкус на сиренето изисква нещо по-леко, плодово и цветно като напитка за баланс. Пино ноар и Мелник е имат по-леки структури, но са с ярки ароматни индивидуалности. Техните мускусни тонове и аромати на кожа и горски листа ще си паснат добре с ядковата структура на млечния продукт. Ризлингът ще бъде добра компания на това сирене по същата причина.