Необходими продукти
3 ½ ч.ч. обелени и нарязани на кубчета картофи
1/3 ч.ч. целина
1/3 ч.ч. нарязан на дребно лук
¾ ч.ч. нарязана запечена шунка
3 ¼ ч.ч. вода
2 с.л. пилешки бульон
5 с.л. масло
5 с.л. брашно
2 ч.ч. мляко
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
1. Смесете картофите, целината, лука, шунката и водата в дълбока тенджера. Оставете ги да заврят и варете 10 – 15 минути на средна температура, докато картофите омекнат. След това долейте пилешкия бульон и подправете със солта и черния пипер.
2. В тиган разтопете маслото и постепенно прибавете към него брашното, като бъркате непрекъснато, докато не сместа не се сгъсти. Започнете бавно да сипвате млякото и бъркайте енергично, за да не се образуват бучки. После оставете сместа на котлона още 4 – 5 минути, за да се сгъсти.
3. Добавете млечната смес към останалите продукти в тенджерата. Оставете супата да заври и я сервирайте веднага.