Някои я предпочитат с дебела коричка – в неаполитански стил, други – с тънка и хрупкава, каквато е характерна за Рим. Всички обаче са съгласни, че удоволствието да вкусим прясно приготвена пица си струва часовете, прекарани в кухнята.
Представяме на вниманието ви рецептата на италианския кулинарен виртуоз - Микеле Лео, в лицето на неговата неподражаема пица в класически неаполитански стил:
Необходими продукти:
За тестото:
1 л вода
1 1/2 ч.л. мая
3.300 кг брашно
30 г сол
зехтин
За дресинга:
1 консервна кутия белени домати
зехтин
сирене моцарела (или биволско)
пресен босилек
сол
Начин на приготвяне:
Змесете тестото, като смесите всички съставки в следния ред: вода, мая, брашно, сол, зехтин. Оставете тестото настрана да втаса в продължение на 8-10 часа.
Един час преди печене, загрейте фурната до 220-250 градуса и посипете тестото с брашно от твърда пшеница.
Разточете го и го поставете в тава, дъното на която е покрита с хартия за печене или пък намазана със зехтин.
Добавете нарязаните домати и сол, след това – малко масло и печете на ниска температура около 15 минути, за да довтаса и бухне тестото. След това увеличете температурата.
След като пицата се покрие със златист загар, добавете моцарелата и продължете печенето още няколко минути. Преди да сервирате, поръсете с малко пресен босилек.