Днес е Великден за всички католици, протестанти и арменци. Това е и приятният повод да споделим с вас един старинен традиционен сладкиш от великденската арменска трапеза.

Продукти:

Грис – 3 ч.ч.
Захар – 2 ч.ч.
Масло – 125 г
Вода – 4 ч.ч.
½ ч.ч. едро нарязани печени ядки
Канела
Пудра захар
Ванилия
Сушени плодове

Приготвяне:

Грисът се изсипва в тава за печене, прибавят се счуканите на едро ядки – бадеми, орехи, или лешници. Запича се в предварително загрята на 180 градуса фурна, като на 2-3 пъти тавата се раздрусва, за да се избегне неравномерното изпичане. Пече се, докато халвата придобие розово-златист цвят.

Междувременно се приготвя сироп. Захарта се прибавя към разтопеното масло, за да се карамелизира леко. Добавят се и сушените плодове, ванилията и водата. Оставя се да покъкри не повече от 2-3 минути.

Тавата с изпечения грис се поставя върху котлона на умерен огън и постепенно се залива със сиропа. Разбърква се постоянно, като се внимава да не загори. След като грисът поеме сиропа, се оставя да поизстине и сгъсти, покрит с памучна кърпа около 30 минути.

Така приготвената арменска грис халва се разрохква с вилица и се поръсва с канела и пудра захар. Можете да гарнирате сладкиша със сметана, а за украса да го поръсите с шепа бадеми.

Честит празник на католиците, арменците и на всички онези, които днес празнуват Великден!