В салата Фатуш е събран целият рай на зеленчуците - цветно, хрупкащо и вълшебно за вкуса. Рецептата идва от Близкия изтока, и по-точно от страните Ливан, Палестина, Йордания, Сирия. Основата й е зеленчукова, уплътнена с парчета от плоска питка и овкусена с много лимонов сок, зехтин и сумак. 

Салатата се различава от другите по това, че парчетата са нарязани точно като за една хапка. Така вкусът им се усеща най-добре, а текстурата е плътна. Питката трябва да е прясно изпечена, за да бъде възможно най-ароматна. Добавката от сирене фета прави салатата леко обедно или вечерно ястие, към което може да прибавите единствено чаша бяло вино. 

Сумакът е типична подправка за този вид салата, както и за много други ястие от ливанската и сирийската кухня. Може да го намерите като готова, миксирана подправка в специализираните магазини. Малкиte, закръглени плодове на дивiq храст се сушат и се смилат на прах. На цвят е тъмно червена, с пикантен вкус. 

Продукти:

1 кръгла, плоска питка
1 с. л. зехтин
щипка сол
2 добре узрели домата
шепа чери домата
2 курнишона
1 голяма краставица
половин глава червен лук
репички
фета сирене
черни маслини
свеж магданоз
мента

Дресинг
4 с. л. зехтин
3 с. л. лимонов сок
1 ч. л. сумак
щипка сол

Снимка: iStock

Нарежете питката на квадратчета с големината на една хапка. След това внимателно разделете двата слоя, така че да останат еднослойни, тънки квадрати. Сложете ги в грил тиган, заедно със зехтин и сол, докато леко се запекат и ароматизират. Разбърквайте с дървена лъжица за да не се покриват един с друг, а да са винаги в контакт с дъното на тигана.

Нарежете големите домати. Чери доматите направете на половинки или на четвъртинки. Сложете ги в голяма купа. Нарежете корнишоните, без да ги белите. На голямата краставица махнете семената и също нарежете.
Добавете в купата още лука, репичките, сиренето, маслините и пресните листа магданоз и мента. Направете дресинgа. Сложете топлата пита, залейте и сервирайте веднага.

В допълнение към салата може да сложите различни листни зеленчуци, например тученица или спанак. Може да използвате готови арабски питки или да замесите с традиционно тесто от брашно, мая, сол и топла вода.