Някои букви трудно се учат. За сметка на това, други лесно се приготвят, пекат и ядат. Представяме ви тези от втория случай.

Продукти:

500 г брашно
300 мл прясно мляко
3 с. л. масло
2 ч. л. сол
2 с. л. захар
1 пакет суха мая
1 яйце за намазване
сусам, ленено семе за поръсване

Приготвяне:

Тестото се замесва в машина за хляб, затова пропорциите трябва да се спазват точно.  Пуска се на програма за омесване и втасване (продължителност около час и половина).

Извадете тестото от машината веднага след като чуете сигнала за край на програмата. Ако го оставите да постои, остатъчната топлина ще го изсуши и ще е по-трудно за обработка.
Накъсайте тестото на 30 еднакви по големина парчета. Така ще сте сигурни, че ще имате достатъчно тесто, за да оформите всички букви от азбуката.

Буквите се правят с разточване между дланите. Оформят се на дълги фитили, които след това се завиват в зависимост от буквата, която правите.

Ето как се прави буквата Р в три стъпки.

р
Залепвайте крайчетата с вода. Готовите букви намажете с разбито яйце и поръсете със сусам или ленено семе.
Печакат се 20 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Оформянето на 30 букви изисква време, затова завивайте топчетата тесто с домакинско фолио, за да не изсъхва и да не хваща коричка. Ако ви засърбят дланите заради продължителното овалване на тестото, измийте ги със студена вода и ги разтрийте с груба хавлиена кърпа.

букви

Това са най-лесно усвоимите букви! Изключително забавно е да ги приготвяте заедно с децата си - хем занимателно, хем образователно.