Едно от хубавите неща на този десерт с кадифен вкус е, че се приготвя за минути, а може да бъде използван и като великолепна плънка за торта, палачинки и тарталети.
За 6 порции са ни необходими:
200 г тъмен шоколад
400-450 г яйчен крем
1 с.л. бренди
125 мл пълномаслена сметана
30 г бял шоколад, ситно настърган
Приготвяне:
1.Първата стъпка е разтопяването на шоколада. Поставяме 6 малки стъклени купички или плитки чаши във фризера да се охладят. Натрошаваме тъмния шоколад на малки парчета и го слагаме в топлоустойчива купа върху тенджера със слабо вряща вода. Бъркаме, докато шоколадът се разтопи – това ще отнеме ок. 3 минути. Веднага след това сваляме купата от тенджерата и бъркаме, докато стане гладък.
2.Добавяме ок. 1/3 от яйчения крем към шоколада и разбъркваме бавно и леко. Шоколадът ще започне да се сгъстява и да става лъскав. Изсипваме и останалия яйчен крем и разбъркваме, за да се смеси с шоколада. Когато шоколадът изстине, добавяме брендито.
3.Напълваме охладените купички до половината с получената сладост и ги връщаме във фризера за около 20 минути.
4.Сипваме сметаната в купа и разбиваме, докато придобие гъста консистенция. Поръсваме я с настъргания бял шоколад и я слагаме за малко в хладилника. Разпределяме я в купичките с шоколадовия крем и сервираме.
Накрая по желание декорираме с плодчета нарязан ананас, манго, банан или ягоди.