Децата обичат бонбони. Сигурно никое дете не би отказало да закуси с тях. Родителите не ги предлагат на закуска, защото не съдържат нужните протеини и обичайно са комбинация от шоколад, вредни Е-та и подобрители. Но не всички бонбони са вредни. Предлагаме ви да приготвите такива, които са не само полезни, но и истински добър старт за учениците.

Бонбони с ядки, мед и рожково брашно

5 сурови какаови зърна
1 1/2 ч.ч. кашу
1/2 ч.ч. тиквени семки
шепа орехи
7 фурми
1/2 ч.ч. стафиди
2 с.л. мед
рожково брашно за овалване

Начукайте кашуто, орехите и тиквените семки в хаванче или ги нарежете на ситно. Фурмите накиснете за около половин час в хладка вода, за да омекнат. След това ги нарежете на парченца.


Всички продукти объркайте в дълбока купа, заедно с меда. Сушените плодове дават достатъчно сладост, затова няма нужда да се прекалява с количеството му. Той ще бъде слепващият агент на всички съставки. 

От сместа направете топчета, като вземете малко количество и го оформяте в дланите си.

По желание готовите бонбони може да оваляте в брашното от рожков.

 

Снимка: Росица Николова

Защо са полезни тези бонбони?

Суровите какаови зърна са богати на белтъчини, мазнини, фибри, желязо, калций, магнезий, витамин B, C и E. Ореховите ядки влияят добре на мозъчната дейност. Медът подсилва имунната система.