Американските палачинки са пухкави и меки кръгчета, предпочитани за закуска или следобеден брънч. Импровизациите на тема рецепта са много. Ние ви предлагаме изпробван вариант, с който добрият резултат е гарантиран. Какъв е резултатът ли? Вкусна закуска, доволно стомахче и блажена усмивка, поомазана с мед.
Необходими продукти:
2 яйца
240 гр. брашно
360 мл. прясно мляко
2 с. л. захар
3 с. л. разтопено краве масло
1 с. л. олио
½ пакетче бакпулвер
Яйцата се разбиват с миксер и към тях прибавят млякото, маслото и олиото. В отделна купа се пресява брашното с бакпулвера. Добавя се и захарта. Течните съставки се смесват със сухите, като се добавят лъжица по лъжица и се бърка. За да стане гладка, хомогенна смес, се доразбива с миксер за 2 минути.
Дъното на тиган се намазва с малко олио. Количеството се изсипва с черпак, като се оформя на кръгче. В тигана едновременно могат да се пържат 2 или 3 палачинки. След като са готови от едната страна, се обръщат с шпатула.
Може да ги хапвате сладко с мед, кленов сироп или плодов конфитюр. Подходящите солени комбинации са топено сирене, разбит хайвер и пастет.
Снимка: Росица Тодорова