Ако все още не сте заредили кухненското шкафче с примамливите тумбести бурканчета, натъпкани догоре с плодчета, събрали вкуса на слънцето и окъпани в захарен сироп, време е да го направите. Ние ви поднасяме няколко примамливи идеи за сладка зимнина, събрала очарованието и сладостта на лятото:

Сладко от дренки

Домашното сладко от дренки заслужава вниманието на Негово Величество Небцето не само заради нежния си сладко-стипчив чар, но и заради здравословното, регулиращо обмяната на веществата, въздействие.

Продукти:
1 кг едри дренки от културен дрян
1,5 кг захар
1 ч.л лимонена киселина

Приготвяне:
Дренките се измиват и се изваждат костилките им. За целта се отрязва съвсем малко връхчето откъм дръжката и с леко притискане между пръстите костилката излиза. Насипват се със захарта в емайлиран съд, стръскват се, за да се овалят в нея, и се оставят 24 часа на хладно място. На следващия ден се прибавя ½ ч.ч. вода и постепенно с леко разбъркване се загряват до стопяване на захарта. Щом сместа кипне, тя се сваля от огъня , но след 2-3 часа се вари отново 20 минути на умерен огън. Добавя се лимонената киселина, разтворена в 1 ч.л. вода, с  която сладкото ври още 1 минута. Съдът се снема от огъня и се оставя да се охлади, без да се захлупва с капак. Сладкото се насипва в буркани на следващия ден, след като плодовете са се напълнили със сироп.

Сладко от черни маслини

Един невероятен сладък специалитет, идващ от Гърция...

Продукти:
300гр. захар
250 г зелени маслини
200 г вода
кората на 1 лимон
сок от 1 лимон
2-3 парченца кардамон

Приготвяне:
Сварете захарта и вода в продължение на 5 минути. Нарежете на тънки филийки маслините и ги изсипете в сиропа. Намалете огъня и добавете кората и сока от лимон заедно с кардамона. Варете, докато сместа се сгъсти. Разпределете сладкото в сухи, затоплени бурканчета. Затворете ги с капачки, обърнете ги надолу и оставете така, докато изстинат.

Снимка: mycookingbookblog.com

Сладко от лимони

Завладяващо, меко, нежно и обливащо с радост и наслада небцето и душата...

Продукти:
1 кг лимони
1,5 кг захар

Приготвяне:
Лимоните се измиват с топла вода. Жълтата част от кората се настъргва на ситно, след което на два пъти лимоните се пускат в кипяща вода за по 5 минути, като водата се сменя. Отцеждат се и се разрязват по дължината на две, а след това всяка половина  - на полукръгове. Изваждат се семките, след което резените се пускат в кипящ сироп от 1 кг захар и 1 ч.ч. вода, след което съдът се снема веднага от огъня. След 1 час сладкото се кипва отново и се вари 5 минути, добавя се останалата (500 г) захар. Разбърква се, за да се разтопи, и съдът се сваля отново от огъня. След 5-6 часа сладкото се доварява до необходимата гъстота около 15 минути. Обира се пяната и горещото сладко се изсипва в буркани, които се затварят след охлаждането им.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Сладко от праскови

Да се възползваме от последните праскови за тази година и да си сътворим едно обгръщащо с блаженство лятно настроение в стъклено бурканче.

Продукти:
3 кг праскови
1,5 к захар
1 ½ ч.л. лимонена киселина
по 1 с.л. ром за всеки буркан

Приготвяне:
Прасковите се обелват, нарязват се на резени като диня и се слагат да врят в сироп, приготвен предварително от захарта и 2 ч.ч. вода.варят се 20 минути в шипок и дълбок съд, тъй като конфитюрът прави много пяна, като леко се потупват с решетеста лъжица, без да се разбъркват. Трябва да се внимава да не прелее образувалата се пяна, защото тя не се обира през време на варенето. Прибавя се лимонената киселина и конфитюрът ври с нея 1-2 минути, като леко се разбърква. Съдът се снема от огъня и се разклаща  с две ръце, така че пяната да се събере в средата, за да се обере. Конфитюрът се насипва горещ в сухи буркани. След като се охлади , отгоре се налива ромът и бурканите се затварят. За по-добро съхраняване, бурканите могат да се стерилизират 10 минути.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Сладко от зелени доматчета

Нещо, което задължително трябва да бъде опитано...

Продукти:
1 кг зелени домати
1 кг захар
1 ванилия
½ ч.л. лимонтозу

Приготвяне:
Измийте добре доматите и направете по едно кръстче с ножа от долната страна на доматите. Залейте ги с вода и ги слагате на котлона да заврат. След като водата заври, излейте я, залейте доматите с друга вода и ги върнете обратно на котлона, докато водата отново заври. Повторете процедурата още веднъж, като накрая изсипете водата. Всичко това се прави с цел зелените домати да не останат горчиви. Залейте ги със студена вода, в която може да добавите и няколко кубчета лед. След като доматите изстинат, ги почиствате, обелете и нарежете на кубчета. Нарязаните на кубчета зелени домати изсипете в тенджера, като добавите и захарта. Сложете тенджерата на котлона и варете, докато сиропът се сгъсти. Едва тогава добавете ванилията и варете още няколко минути. 2-3 минути преди да свалите сладкото от зелени домати от котлона добавете и лимонтозуто. Напълнете горещото сладко в предварително измити бурканчета и ги затваряте на момента, след което обърнете бурканчетата с капачките надолу и ги оставяте така, докато изстинат.

Снимка: blog.ideasinfood.com

 

Сладко от круши

Класически вкус с неустоим аромат и обаяние...

Продукти:
2 кг ароматни круши
1 кг захар
1 ч.л. лимонена киселина
2 зрънца карамфил

Приготвяне:
Сварява се сироп от захарта и 1 ½ ч.ч. вода. В това време крушите се обелват, нарязват се на тънки резени,  почистват се от семената и твърдите зърна около тях и се пускат във врящия сироп. Конфитюрът се вари ок. 20 минути, прибавят се карамфилът и лимонената киселина, разбърква се и след 1-2 минути се сваля от огъня. Насипва се горещ в сухи бурканчета, които се затварят с капачките и се обръщат, докато изстинат. По този начин конфитюрът се самостерилизира.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Сладко от скоруша

Плодовете на тези интересни плодчета, отличаващи се с леко тръпчивия си вкус, зреят от септември та чак до ноември. Ако някой не знае, те са нещо средно между ябълка и круша, но съдържат повече фруктоза от тях. Консумирана в сурово състояние, скорушата е особено полезна за страдащите от диабет. Сладко-стипчивият вкус, с който сладкото от скоруша се отличава, дарява сетивата с неописуемо райско удоволствие...

Продукти:
3 кг плодове
1 кг захар
2-3 пръчици канела

Приготвяне:
Плодовете се изчистват от семената и се режат на парчета. Задушават се леко в малко вода и се слага захарта. Конфитюрът се вари, докато се сгъсти. За подсилване на аромата по желание може да се сложи канела по време на варенето. Конфитюрът се прибира в буркани още топъл и се затваря, след като изстине. Съхранява се на хладно място.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos