Ако все още не сте заредили кухненското шкафче с примамливите тумбести бурканчета, натъпкани догоре с плодчета, събрали вкуса на слънцето и окъпани в захарен сироп, време е да го направите. Ние ви поднасяме няколко примамливи идеи за сладка зимнина, събрала очарованието и сладостта на лятото:

Сладко от дренки

Домашното сладко от дренки заслужава вниманието на Негово Величество Небцето не само заради нежния си сладко-стипчив чар, но и заради здравословното, регулиращо обмяната на веществата, въздействие.

Продукти:
1 кг едри дренки от културен дрян
1,5 кг захар
1 ч.л лимонена киселина

Приготвяне:
Дренките се измиват и се изваждат костилките им. За целта се отрязва съвсем малко връхчето откъм дръжката и с леко притискане между пръстите костилката излиза. Насипват се със захарта в емайлиран съд, стръскват се, за да се овалят в нея, и се оставят 24 часа на хладно място. На следващия ден се прибавя ½ ч.ч. вода и постепенно с леко разбъркване се загряват до стопяване на захарта. Щом сместа кипне, тя се сваля от огъня , но след 2-3 часа се вари отново 20 минути на умерен огън. Добавя се лимонената киселина, разтворена в 1 ч.л. вода, с  която сладкото ври още 1 минута. Съдът се снема от огъня и се оставя да се охлади, без да се захлупва с капак. Сладкото се насипва в буркани на следващия ден, след като плодовете са се напълнили със сироп.