Зарадвайте любимите си хора за Гергьовден с апетитно и оригинално агнешко блюдо, което може да си изберете от кулинарните идеи по-долу:
Пикантни агнешки хапки с киви
Продукти за 4 порции:
600 г нетлъсто агнешко от бут, нарязано на хапки
2 зрели плода киви
1 счукана скилидка чесън
1 с.л. настърган пресен корен джинджифил
1 ч.л. кимион на зърна, счукан
2 малки глави лук, всяка нарязана на 8 полумесеца
1 лимон, нарязан на полумесеци
Приготвяне:
Сложете агнешкото месо в купа. Обелете, нарежете и намачкайте кивитата. Добавете ги към хапките агнешко с чесъна, джинжифила и подправките. Разбъркайте добре. Похлупете и оставете да се маринова за 5 минути. Добавете към хапките лука и залейте с останалата марината. Поръсете с малко сол. Печете в предварително загрята на висока степен фурна, като обръщате от време на време, докато станат златисти и равномерно изпечени. Гарнирайте всяка порция с парченца киви и резен лимон.
Агнешко в млечно-яйчен сос по овчарски
Продукти за 4 порции:
1 кг агнешко месо от плешката
2 к.ч. краве масло
1 кг овче кисело мляко
8 яйца
сол на вкус
Приготвяне:
Нарежете месото на 6 порции. Поставете ги в гювеч с капак или в тавичка, която може да бъде покрита с алуминиево фолио. Месото в съда залейте с равни части вода и масло, захлупете и печете в умерена фурна. Извадете изпеченото месо и го сложете в друг съд. В соса от печеното внимателно налейте разбитото заедно с яйцата и леко затоплено кисело мляко. Посолете на вкус и разбъркайте. Върнете съда във фурната и печете без капак, докато се посгъсти. След това сложете в соса печеното месо и допечете ястието без капак за 5-6 минути.