В сезона на малините няма как да не останем изкушени от благоуханието и живителния вкус на тези малки, нежно топящи се в устата, плодчета. Предлагаме ви няколко малинови десерта, с които да подсладите и освежите задушните летни вечери.

Малини с извара

Продукти:

250 г извара
250 г малини
100 г захар
250 г квасена сметана

Приготвяне:

Изварата се разбива със сметаната на сняг и се слагат изчистените плодове. Накрая получената кадифена нежност се подслажда и се поднася в десертни чаши.

Палачинки с пресни малини

Продукти:

3 яйца
50 г брашно
250 мл прясно мляко
щипка сол
250 г малини
малко масло
100 г пудра захар

Приготвяне:

Палачинките се приготвят и още топли се поръсват и сгъват с малини, поръсени със захар и смесени със сметана (квасена или бита) или течен шоколад. За финал и финес се поръсва с пудра захар.

Супа от малини

Продукти:

500 г малини
500 мл вода
20 г грис или нишесте
щипка сол
захар на вкус
лимонова кора

Приготвяне:

Плодовете се задушават във водата и настърганата кора от ½ лимон. След това се намачкват добре с дървена лъжица и бързо се прекарват през гевгир. Прибавя се грисът или разтвореното в студената вода нишесте. Поръсват се със сол и захар на вкус. Горската сладост може да бъде поднесена топла или студена.

Малинов крем, гарниран със сняг от белтъци

Продукти:

500 г малини
4 белтъци
200 г захар

Приготвяне:

Белтъците се разбиват на гъст сняг и се слага половината захар. Малините се поръсват с останалата захар и се разбъркват с половината сняг. Полученият малинов крем се гарнира с останалата половина. Оставя се в хладилник за няколко часа.

Малинов коктейл

Продукти:

300 малини
100 г ягоди
100 г шоколадов ликьор
4 с.л. лед, разбит на сняг
Шампанско

Приготвяне:

Малините и ягодите се пасират. Плодовият нектар се разпределя в 4 коктейлни чаши, във всяка от които се капва по 25 г шоколадов ликьор и по 1 с.л. лед, разбит на сняг. Чашите се доливат с шампанско.