Изварата се отличава с високото си съдържание на белтъчини. Тя е чудесен избор не само за дамите, които държат на стройната си осанка. Благодарение на високото си съдържание на калций тя е и незаменим помощник на всяка жена в борбата й с остеопорозата – грижи за доброто състояние на костната система, ноктите и косата. Изварата е от изключителна полза и за най-малките – помага на децата да растат бързо и със здрави кости. Прекрасен избор за бременни и кърмачки. Изобилието от витамини в изварата пък (А, Е, Р, В2, В6, В12) оказват благотворно влияние върху лесното и пълноценно усвояване на храната, както и върху доброто състояние на сърдечно-съдовата система. Предлагаме ви 4 лесни за приготвяне, апетитни и, естествено, изключително полезни блюда с ключовата роля в тях на изварата. Наследете им се...

Лазаня с пилешко и извара

Накълцайте на ситно и препечете 350 г бяло пилешко месо в тиган. Към него прибавете 1 ½ ч.ч. сок за спагети и гответе, докато леко се запече. Намажете дъното на тава с още сос за спагети. Сложете 2 кори лазаня, върху тях 1/3 от месото, 1 ½ ч.ч. извара. Повторете това още два пъти със същите пропорции. Поръсете лазанята с 2 с.л. настърган кашкавал. Покрийте с алуминиево фолио и печете на 180 градуса в продължение на 1 час.

Дип с извара и песто

Разбъркайте 250 г кашкавалена извара с 50 г босилеково песто. Ако нямате готово, може да си направите сами, като пасирате 2 клонки от билката с 3 с.л. зехтин. Към пюрето от извара добавете на ситно шепа репички и маруля.

Мекички с боровинки и извара

Смесете 200 г брашно, 1 с.л. сода бикарбонат и 50 г пудра захар. В друга купа разбийте 1 яйце, 50 г разтопено масло, 250 мл прясно мляко и 125 г извара. Бавно добавете изварената смес към тази с брашното, като бъркате, докато се получи меко тесто. Прибавете 225 г боровинки и разбъркайте внимателно. Разтопете малко краве масло и сложете в него малко от тестото. Гответе по 1 минута от всяка страна. Поднесете с няколко капки кленов сироп или мед.

Извара с ананас и мента

Смесете 1 ч.ч. ананас, нарязан на малки парченца, 1 с.л. захар и 1 с.л. мента на ситно. Оставете сместа да престои 5 минути. В купички разделете 1 ½ ч.ч. извара, а отгоре сложете ананасовата миксура и поръсете с нарязани на малки парченца ягоди (или зрънца нар).