Салата "Картофена елхичка"
Продукти за 4 порции:
4 картофа
клонче копър, ситно нарязано
60 г масло
сол на вкус
1 китка броколи
1 пакет микс от замразени зеленчуци (моркови, царевица, грах)
8 чери доматчета
1 жълта или червена голяма сладка чушка
Измайсторяване:
Сварете картофите и ги намачкайте с маслото, солта и копъра. Разпределете пюрето в сервирните чинии и го оформете от него високи пирамидки. Сварете зеленчуковия микс в много малко вода или на пара, за да се запазят цветовете. Украсете страните на пирамидката с парченцата царевица, моркови и грах. В основата й подредете малки китки от сварените в леко подсолена вода броколи. Между тях мушнете резенчета от чери доматчетата, за да оформите венеца. С тенекиена формичка за сладки изрежете от чушката звезда и я закрепете на върха на картофената елхичка.
Бенто салата "Снежен човек"
Продукти за 1 снежен човек = 8 порции:
За соса:
3 с.л. майонеза
3 с.л. сметана
2 ч.л. соев сос
1 ч.л. горчица
За салатата:
2 пълни ч.ч. сварен ориз
1 консерва риба тон
2 кисели краставички
4 моркова
200 г бяло саламурено сирене
1 яйчена майонеза
маслини
няколко листа зелена салата
по 1 парченце сварено цвекло, морков и ряпа за "подаръците"
2-3 чери доматчета
Измайсторяване:
Пригответе соса, като смесите и разбъркате изброените продукти за него. В голяма чиния започнете да подреждате слоевете на салатата. Най-напред поставете половината от ориза, като оформите от него главата и тялото. Намажете със соса. Покрийте с рибата и отново намажете със соса. Поставете настърганите кисели крастивички и сос. Положете слой от настърганите моркови, последван от майонезата и настъргано сирене. Покрийте всичко с останалата част от ориза и върху него апликирайте очите, носа, устата и копчетата. Аранжирайте наоколо с листата зелена салата и другите шаренийки – доматчетата и "подаръците".
Бенто – красота и изкуство в чинията >>