На закуска или на обяд те са неустоимо изкушение по целия свят...
Палачинки канелони *
Продукти за 4 порции:
За палачинките:
115 г брашно
щипка сол
смлян черен пипер
2 яйца, леко разбити
285 мл прясно мляко
2 с.л. олио
За плънката:
60 г краве масло
350 г печурки, нарязани
340 г тиквички, настъргани на едро
50 г кедрови ядки
6 сушени домата в олио, нарязани
30 г настърган пармезан
¼ ч.л. сол
смлян черен пипер
За соса:
30 г краве масло
30 г брашно
425 мл прясно мляко
по ¼ ч.л. настъргано индийско орехче и сол
смлян черен пипер
60 г настърган пармезан
2 с.л. нарязан зелен лук за украса
Приготвяне:
Смесете в купа брашното, солта и малко черен пипер и направете кладенче в центъра. Постепенно добавете разбитите яйца и половината мляко и разбийте до получаване на еднородно гъсто тесто. Долейте останалото мляко и оставете сместа настрана за 30 минути. Междувременно пригответе плънката. Загрейте маслото в голям тиган и за 3-4 минути запържете гъбите, като бъркате непрекъснато. Добавете тиквичките и гответе на умерен огън 5 минути. Поръсете кедровите ядки и сложете доматите. Свалете съда от огъня и добавете пармезана. Подправете със сол и пипер и оставете да изстине.
Намажете тигана с малко олио, загрейте и излейте в него 1/8 от тестото. Разклатете тигана, така че тестото да се разстели равномерно. Пържете 1-2 минути, докато тестото се сгъсти отгоре, а отдолу стане златистокафяво. Обърнете палачинката, изчакайте 1 минута и я извадете в чиния. По същия начин пригответе останалите 8 палачинки. За да направите соса, разтопете кравето масло в малка тенджера и сипете брашното. Запържете с леко бъркане за 1 минута, след което постепенно добавете млякото, индийското орехче, солта и малко черен пипер. Оставете на тих огън 2-3 минути, след което свалете съда от котлона и го оставете настрани.
Разстелете плънката върху палачинките, завийте ги и ги наредете в намаслен тиган. Отгоре излейте соса и ги поръсете с пармезан. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна до образуването на зратистокафява коричка. Украсете отгоре със ситно нарязания зелен лук и поднесете със зелена салата.
* канелони – специалитет от Северна Италия, който се приготвя от тънки палачинки с различни плънки, като гъби, тиквички и изсушени на слънце домати. Съвършеният италиански вкус на това ястие обаче, се дължи на сушените домати и кедровите ядки.
Палачинки Рататуй *
Продукти за 4 порции:
115 г брашно
щипка сол
3 яйца, разбити
285 мл прясно мляко
450 г патладжани, нарязани на кубчета
1 ч.л. сол
1 с.л. зехтин
1 средно голяма глава червен кромид лук, ситно нарязана
1 счукана скилидка чесън
1 червена пиперка, почистена и ситно нарязана
3 средно големи домата, обелени и ситно нарязани
2-3 с.л. олио
смлян черен пипер
2-3 с.л. нарязан пресен кориандър
200 г галета
кресон за украса
Приготвяне:
За да приготвите тестото за палачинките, пресейте брашното и солта над купа. Направете кладенче в средата, чукнете вътре едно яйце и налейте млякото. Разбийте до еднородна смес, прехвърлете я в кана, покрийте я и я оставете за 1 час. Междувременно сложете парченцата патладжан в гевгир, поръсете ги със сол и оставете за 30 минути, за да се отцеди горчивият сок. После ги изплакнете със студена вода и подсушете с хартиена салфетка. Загрейте зехтина в тенджера и запържете лука, след което добавете чесъна, червената пиперка, доматите, кориандъра, патладжаните и черния пипер. Задушавайте, без да похлупвате, на умерен огън, около 30 минути. Отстранете от котлона. Докато сместа се задушава, изпържете 12 палачинки в олиото. Разделете ги в чинията с листове хартия.
В следата на всяка палачинка поставете 1/12 от сместа, загърнете ги като плик, така че плънката да остане вътре. Разбийте останалите яйца в дълбока чиния, топнете в тях палачинките, после ги оваляйте в галетата. Загрейте фурната до 200 градуса. Наредете палачинките върху намаслена тава и ги печете в средата на печката 25-30 минути, докато придобият златистокафяв цвят и плънката се загрее добре. Поднесете украсени с кресон и зелена салата.
___
* рататуй – С думата "рататуй" французите наричат задушените заедно патладжани и домати.