Салата с мариновани патладжани

Продукти:
450 г патладжани
30 мл олио
200 мл вода
20 г захар
40 г чесън
20 г люти чушки
по 1 с.л. копър и магданоз
сол и оцет на вкус

Приготвяне:
Нарежете патладжаните по дължина на филийки, посолете ги и ги оставете за 20 минути, за да се отдели горчивия им сок. Изплакнете ги и ги подсушете. Наредете ги в тава, покрита в хартия за печене. С лъжичка ги намажете от горната страна с олио и ги запечете на силна фурна, докато омекнат и леко загорят. За маринатата кипнете в тенджера водата, олиото и захарта. Прибавете солта и оцета. Нарежете на ситно чушката и зелените подправки и заедно с накълцания чесън ги пуснете във врящата марината. Залейте патладжаните с нея. Оставете салатата да изстине, след което я охладете в хладилник и сервирайте.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Зелеви сарми с булгур и сини сливи

Продукти:

900 г кисело зеле
150 г сушени сливи
250 г булгур
130 мл олио
чубрица
червен пипер
черен пипер
сол
1 ч.ч. зелев сок

Приготвяне:
Почистеният и измит булгур накиснете в студена вода за 1 час. Почистете сливите от костилките, нарежете ги а ситно и ги накиснете за 1 час в гореща вода. Отстранете дебелите жилки от зелевите листа. Нарязаният на ситно лук запържете в олиото и добавете отцедения булгур и задушете за около 3 минути. Сложете подправките и сините сливи. Получената смес залейте с 1 ч.ч. гореща вода. Задушавайте плънката, докато изпие водата. Залейте сармите. Наредете ги в тенджера и ги залейте с 1 ч.ч. зелев сок и 1 ч.ч. гореща вода. Варете на слаб огън до готовност. Сервирайте, полети със запържено в червен пипер олио.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos