Салата с мариновани патладжани

Продукти:
450 г патладжани
30 мл олио
200 мл вода
20 г захар
40 г чесън
20 г люти чушки
по 1 с.л. копър и магданоз
сол и оцет на вкус

Приготвяне:
Нарежете патладжаните по дължина на филийки, посолете ги и ги оставете за 20 минути, за да се отдели горчивия им сок. Изплакнете ги и ги подсушете. Наредете ги в тава, покрита в хартия за печене. С лъжичка ги намажете от горната страна с олио и ги запечете на силна фурна, докато омекнат и леко загорят. За маринатата кипнете в тенджера водата, олиото и захарта. Прибавете солта и оцета. Нарежете на ситно чушката и зелените подправки и заедно с накълцания чесън ги пуснете във врящата марината. Залейте патладжаните с нея. Оставете салатата да изстине, след което я охладете в хладилник и сервирайте.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos