Повече от 20 години Мая Каменарова рисува ръчно върху великденски яйца и ги превръща в невероятни красоти с фини детайли. От 1997 г. тя прави тези писани яйца и ги подарява на приятелите си. За всяко яйце отделя между 2 и 4 часа.

Понякога може да ми се наложи да рисувам и 2-3 дни едно яйце, заради цветовете, които, чакам напълно да изсъхнат. Започвам да ги рисувам много рано преди Великден, за да мога да успея. Тази година направих много малко, защото, няма да мога да видя близки и приятели, за да мога да им ги дам", споделя тя.

Снимка: Мая Каменарова, личен архив

Мая рисува яйцата със специални дизайнерски маркери за теракота. Така цветовете се запазват ярки и наситени във времето.

Тя е родом от Сандански, но в момента живее в Гърция. Завършила е рисуване, което й помага за изключително фините детайли, с които покрива яйчените черупки. „За мен е много важно да се предаде традицията на бъдещите поколения. Във всичко - хора, музика, обичаи“.

Снимка: Мая Каменарова, личен архив

Знаете ли, че оставени да изсъхват с години (20 или 30 г.), вътрешността на яйцата се превръща в подобна на кехлибар. Когато се разчупи и извади, от жълтото, втвърдено топче се правят бижута. По тази причина, преди да ги нарисува, Мая вари яйцата много дълго време. „Така по-лесно по-лесно ще се събере и изсъхне вътрешноста им с времето. Но за това трябват години. Вътрешността не мирише, освен ако няма някакъв проблем с черупката. Вътре няма въздух и не може да се окисли и развали. Получава се един вид овъгляване.“

Снимка: Мая Каменарова, личен архив

На всяко писано яйце тя отбелязва годината, в която е направено. Рисува върху яйца от кокошка, гъска, а също и щраус.  

Снимка: Мая Каменарова, личен архив