Всяка кухня разполага с една от най-древните естествени хранителни подправки, които човечеството познава. Освен за овкусяване на салати и ястия и приготвяне на зимнина, оцетът може да бъде универсалният войник в почистването на дома.

Успокоява кожата при ухапване от насекомо – ако не разполагате с ефективно мазило от аптеката, а току-що ви е охапал комар или дори оса, то намажете с памучен тампон, напоен с оцет. Това ще облекчи ухапаното на момента.

Бори се с миризмите – когато готвите с лук или чесън, ръцете са тези, които са потърпевши. Трикът е да намажете ръцете преди и след рязането на лук с ябълков оцет и миризмата ще изчезне по-бързо.

Почиства потъмнели бижута – накиснете ги в купа с оцет, в който сте разтворили няколко лъжици сода. Оставете така за 2-3 часа. Изплакнете. Воала!

Снимка: istockphoto.com

Премахва ръжда – накиснете любимите си вещи, по които има ръжда, за една вечер в оцет. На сутринта ще ги намерите блестящи като нови.

Премахва миризмата от канала – веднъж в седмицата може да правите профилактика на мръсния канал, като изсипете чаша оцет в него и изчакате половин час, след което изплакнете със студена вода.

Полира прозорците до съвършенство – ако не разполагате с препарат за прозорци, а трябва да ги измиете, смесете равни части ябълков оцет и вода, сложете течността в съд с пулверизатор и напръскайте. Пдсушете с вестник.

Снимка: istockphoto.com

Предотвратява замръзването на прозорците на колата – през зимата може да използвате оцет, за да не замръзват прозорците на автомобила ви. Смесете 3 части оцет с 1 част вода и напръскайте.

Почиства и дезинфекцира дъските за рязане – всички знаем колко е трудно да почистите дървена дъска, върху която сте рязали месо например. С оцет става бързо и лесно.

Запазва цветята свежи за по-дълго – смесете 2 лъжици ябълков оцет и 2 лъжици захар и долейте вода във вазата.

Алуминиевтите щори също могат да се почистят с оцет – смесете равни части оцет и вода и измийте лесно с препарат и парцал или в банята под душа.

Почиства тоалетната чиния -  изсипете чаша оцет в нея и оставете така да престои през нощта. Дори на сутринта няма нужда от търкане, за да видите резултата.

Снимка: istockphoto.com

Премахва петна от мазнина по дрехите – смесете равни части вода и ябълков оцет. Използвайте памучна кърпа, за да почистите петното.

Премахва стикери – децата обичат да ги лепят къде ли не, но махането им след това е кошмар за всяка домакиня. С памучен тампон и оцет лепилото лесно се разгражда и лепенката пада почти сама.

Помага да се преборите с миришещите крака – оцетът ще балансира PH на кожата на краката, затова изсипете малко от него върху кухненска хартия или кърпа и избършете краката. Неприятната миризма ще бъде премахната веднага.

Снимка: istockphoto.com

Помага в борбата с мравките и паяците – смесете равни части оцет и вода и напръскайте на местата, където сте забелязали мравки или паяци у дома. Те мразят миризмата му и ще избягат.