След деня на равноденствието, слънцето започва да чезне – това вещаят народните поверия. Всъщност след настъпването на астрономическото лято, светлата част на деня се скъсява, защото намалява периодът на активно слънчево греене в денонощието. На 24 юни е Еньовден - на този ден празнуват всички, които носят имената Еньо, Йоана, Йоан, Яна, Янко и Биляна.

Омаята на росата

Вярва се, че на Еньовден росата има лечебна сила. Затова билките се берат рано сутрин, когато стъпалата могат да се навлажнят от малките капчици. Това е и моментът, когато билките имат най-голяма сила. Ако ги напече силното слънце, те ще прегорят и няма да са така лековити. В нощта срещу Еньовден звездите слизат и даряват със специални лечебни сили всички треви. Това е техният подарък за умиращото слънце. В нощта преди празника, в росата бродят магьосниците бродници и житомамниците. Те я събират с краищата на дрехите си, за да я изсипят само на нивите и градините на хората, които обичат.

Гадаене за здраве по сянката

Според езическите вярвания на Еньовден слънцето трябва да се посрещне на открито. Когато то се покаже, трябва да се застане с гръб към него и през рамо да се погледне сянката. Ако тя е цяла – човек ще е здрав през годината; ако е скъсена или наполовина – очакват го болести.

Отвари за влюбване и разлюбване

Този ден се свързва и с множество ритуали и обреди за силата, която цветята и билките притежават. А те могат да повлияят както здравето, така и чувствата ни. Нещастно влюбените ще си върнат радостта от живота, ако в този ден наберат тинтява, пелин или комунига. От тези билки се сварява отвара, за която се вярва, че помага по-лесно да се справим с раздялата или болката, ако влюбеното сърце не е намерило отклик. Магьосническите отвари се приготвят в глинени съдове, на огън, запален на открито, за да погълнат максимално от енергията на слънцето и небето.

Венец от 77 билки

Според древно поверие билките, които се събират на Еньовден, трябва да са 77 – по една за всяка позната болест и една за болестта без име. Те се връзват на китки с червен конец или се сплитат на венец. Най-важно е сред билките да има еньовче. Именно то гони болестите, лошотиите и навите – пилета, които мяукат. На този ден се бере и пресен босилек. Девойките го слагат в пазвите си, за да ухаят цял ден. В косите си слагат божур или невен, за да ги хареса техният избраник.