Различните материали - дърво, метал, керамика, камък, стъкло имат своето въздействи върху личното ни усещане за спокойствие и комфорт. Цветовете също оказват едно или друго въздействие върху различни центрове в човешкия мозък. Швейцарският психолог Макс Люшер установил, че възприятието на различните цветове е универсално за всички хора , т.е. червеното си е червено, но личните предпочитания за любим цвят са много индивидуални. С помощта на психологически цветови тестове Люшер можел да определи субективното състояние на човек -  неговата устойчивост на стрес, комуникативните му способности и физическа активност. Той е използвал цветова диагностика, с която е определя причините за психологическия стрес. 

На тази база, ето за какво говорят предпочитанията към всеки един от основните цветове във връзка с интериорния дизайн:

Любимият цвят е син

Такъв човек се нуждае от класически дом с мебелировка от масивно дърво и дамаски, създаващи мекота с много възглавнички. Домът тогава се превръща в място за уединение и размисли, гарантища сигурност и взаимност.

Любимият цвят е жълт

Хората обичащи жълтия цвят са  мечтатели. Те  имат нужда от перспектива и надежди. Домът им трябва да бъде обемен, с големи прозорци и огледала. В този простор може да присъстват метални елементи в обзавеждането както от хром, така и от сребро.

Любимият цвят е зелен

Това са хора, които най-много се нуждаят от самоутвърждаване. Техният домашен интериор тррябва да включва тежки материали, също като характера им – от метал, камък, масивни мебели и високи тавани.

Любимия цвят е червен

Хората, любители на червения цвят са смели и  активни личности, с потребност от постигане на успех на всяка цена. Техният любим материал е кожата - кожена гарнитура, кожа на  пода, тапицирано бюро или кожене столове.

Любимият цвят е бял

Неслучайно белият цвят е предпочитан от хора, които са постигнали хармония. Белият цвят е синтез на седемте цвята. Това е най-добрият цвят за дом, чиито обитатели желаят в спокойствие и добро настроение. Но, в нашия дуалистичен свят, естествено, ще чуете и коментар, че белите стени вкъщи са липса на всякакъв вкус. Затова организирайте дома си, така че той да бъде стимулиращ и за емоциите, и за творческите ви изяви.

Разбира се, за хора в пълно здраве без психически сътресения, цветовете не могат да са толкова от значение. Стабилност, работоспособност и благоразположение може да съществуват независимо от обстоятелствата, включително и от цветовете, и вида на материалите, използвани в интериора. 

Свързани статии: