Европейската комисия публикува 10 съвета за ограничаване на хранителните отпадъци. Ако се придържате към тях, може да спестите пари и да допринесете за опазването на околната среда.

1. Планирайте покупките си

Планирайте вашето меню за седмицата. Проверете с какви продукти разполагате във вашия хладилник и шкафове, след което си направете списък за пазаруване само за допълнителните съставки, които са ви необходими. Вземете списъка със себе си и се придържайте към него в магазина. Не се изкушавайте от продукти на промоция и не пазарувайте, когато сте гладни – ще се приберете с повече, отколкото ви е необходимо. Купувайте насипни плодове и зеленчуци, вместо вече опаковани, за да можете да купите точно нужното ви количество.

Да спестим от храна, без да гладуваме>>

2. Проверявайте датите

Ако не планирате да изядете даден продукт с кратък „срок на годност“, потърсете друг с по-дълъг срок или просто планирайте да го купите в деня, в който ще ви трябва. Правете разлика в значението на съответните дати: „годен до“ означава, че храната е безопасна за консумация до посочената дата (напр. за месо и риба); „най-добър до“ посочва датата, до която продуктът запазва оптимално своето качество. Хранителните продукти продължават да са безопасни за консумация дори и след посочената дата за „ най-добър до“.

 

3. Внимавайте за бюджета си

 

Разхищението на храна означава разхищение на пари.

Как да познаем прясната храна?>>

4. Поддържайте здравословна температура в своя хладилник

Проверете уплътнението и температурата в хладилника си. За максимална свежест и дълготрайност, хранителните продукти трябва да се съхраняват на температура между 1 и 5 градуса по Целзий.