Най-бързо се чисти дома, когато внезапно, без да се съобразите със свободното си време и безпорядъка вкъщи, сте поканили гости. Защото ние самите може и да не обръщаме внимание на купа с дрехи, който чака да бъде изгладен и сгънат, на черните котешки косми по белия диван и на мазните отпечатъци по тъчскрийна на фурната, но мисълта приятелите ни да видят това, доста ни притеснява.

Как да поемете контрола върху чистотата в дома си, без нонстоп да стоите с парцала в ръка?

Дреболии в кутии

Най-голям хаос създават дребните неща, за които всъщност няма точно определени места. Това са рецепти за лекарства, химикалки (които дори не пишат), билети, рамка, в която още не сме сложили картина, играчка от шоколадово яйце и т.н. За да изглежда по-подредено, приберете всичко това в кутия от обувки. Сложете я на закътано място – например в шкафа. Ако до няколко месеца след гостуването на вашите приятели вещите от тази кутия не ви потрябват, просто ги изхвърлете.

Почистете огледалото в банята
Едва ли имате време да почистите цялата баня, но задължително го направете с огледалото. Гостите ви ще използват тоалетната например и ще поискат да си измият ръцете. Дори да не обърнат внимание на зацапаното на фугите, със сигурност ще го направят за пръските по огледалото. Доставете им удоволствието, докато се оглеждат, да го правят в чиста повърхност.

Скрийте мръсните чинии във фурната
Мивка, пълна с мръсни съдове, не е никак приятна гледка. Най-логичното място, на което може да ги скриете, ако нямате време да ги миете, а миялната машина вече е пълна, е фурната. Тя е достатъчно обемна, а и все пак в нея винаги слагаме съдове с храна. Само не превръщайте тази практика в навик.

Скрийте огромния куп дрехи
Ако на дивана ви има голям куп дрехи, който чака да намерите свободно време за сгъване и гладене, има два бързи начина, по които можете да го ликвидирате. Първо, преместете го в стая, в която гостите няма да влизат. Второ, разместете дрехите - 3 малки купа създават по-малко впечатление, отколкото един голям. Нахвърляйте върху тях декоративни възглавнички или плюшени играчки за максимален камуфлаж.

Запалете ароматна свещ и саксия с цвете
Добавянето на приятен аромат и нещо зелено и живо в стаята бързо ще я освежи. Най-бързо това ще стане с ароматна свещ и растение в саксия. Може и просто да поставите един рязан стрък в буркан, пълен с вода и да му вържете парче канап за стилна винтидж визия. Запалете свещта преди да са дошли гостите, за да има време тя да ароматизира въздуха.

Това е! Вашият дом вече е чист! Или поне така изглежда.