Когато влезем в дадено помещение, веднага можем да усетим енергията му – дали ни харесва, просторно ли е, претрупано ли е с вещи, светло ли е. И ако начинът, по който е декорирано ни харесва, настроението ни моментално се променя – забелязали ли сте? Но често не можем да определим защо дадена стая не ни допада – дали се дължи на килима или лампата, или пък на цвета на стените и старото обзавеждане. Спохожда ни едно чувство, което не ни кара да се усмихнем, а точно обратното. Ако и вие се чувствате нещастни у дома и не знаете на какво се дължи, то вероятно е време да се разделите с някои предмети, които навяват лоши чувства.

Подаръци прахосъбирачки

Снимка: istockphoto.com

Често емоционалната стойност на порцелановия комплект за чай, който леля ви е подарила преди много време, не ви позволява да я подарите, продадете или просто изхвърлите. Това, че вече не я харесвате е по-важно от това кой и за какъв повод ви я е подарил. Не е нужно да се чувстваме нещастни и виновни, защото искаме домът ни да е подреден и освободен от предмети с негативна енергия.

Книги, които вече сте прочели и не са ви харесали

Снимка: istockphoto.com

Да, вероятно като всички и вие бихте се почувствали виновни, ако трябва да изхвърлите дори и една книга. Разбира се, става дума за книги, които сте прочели или такива, които вече сте прочели и ви навяват лоши емоции и чувства. Вместо да ги захвърлите в кофата, дарете ги на библиотеки, които със сигурност изпитват голяма нужда от нови попълнения. Така ще направите място за нови такива.

Спомени от детството

Снимка: istockphoto.com

Плюшени играчки, диадеми, музикални кутии, които са на повече от четвърт век – познато ли ви е? Имате ли подобни предмети у дома? Сякаш не ви стигат чувалите с играчки на детето. В един момент трябва да осъзнаем, че вече не сме деца и емоционалната стойност на подобни предмети се е променила в такава, че единствено претрупват помещенията и ни карат да се чувстваме задължени да ги пазим.

Огледалата

Снимка: istockphoto.com

Едно огледало в антрето, едно в спалнята и едно в банята са напълно достатъчни. Повечето хора споделят, че наличието на много огледала и огледални мебели у дома ги кара да се чувстват нещастни от образа, който виждат в тях.

Бумащината

Снимка: istockphoto.com

Стари сметки, картички, писма, изтекли гаранции на елетроуреди – все бумащина, от която никой дом няма нужда. Преглеждайте периодично и изхвърляйте всичко с „изтекъл срок на годност“.