Сирене и кисело мляко от редки български породи, различни видове кашкавал, сладка, мед, яйца и други вкуснотии от Балкана ще бъдат предлагани пряко от производителите на Коледния фермерски пазар на 18 декември в центъра на София.

Пазарът ще работи от 11 до 19 часа на 18 декември (неделя) на ул. "Оборище", в частта й между храм-паметника "Александър Невски" и бул. "Васил Левски".

Познавате продуктите с марката "За Балкана и хората" от миналогодишното първо издание на пазара, виждали сте и на други изложения и панаири в страната. Производството им в зони от Натура 2000 в Западна и Централна Стара планина е подкрепено от българо-швейцарския проект "За Балкана и хората". Територията на проекта постепенно се разширява и вече има храни и от други райони с чиста природа, произведени от свободно отглеждани животни с майсторлъка на производители от малки семейни ферми. С марката "За Балкана и хората" на Коледния пазар ще има:

 - биологичен мед от Калоферския Балкан на семейните пчелини Начеви и Попови

 - акациев мед от Западна Стара планина на младия пчелар Теодор Пушкаров

 - овче, краве, биволско и козе сирене от семейните ферми „Под Балкана“ в с. Васил Левски, Карловско, „Угърчин“ в гр. Угърчин; „Вършец“, Александър Александров и Славейко Славейков от Западна Стара планина

 - кашкавал с подправки и боровинки на братя Маринови от Алтимир, Белослатинско

 - единственото произвеждано в България синьо сирене на ферма „Чемерник“ над с. Бов

 - краве кисело мляко с плодове и чия „От фермата“ на Христо Василев от с. Нефела, Врачанско

 - непастьоризирано прясно краве био мляко от първата биологична ферма в България на семейство Данчеви в с. Добродан, Троянско

 - яйца от свободно отглеждани кокошки от с. Железна, Община Чипровци

 - яйца от пъдпъдъци от Сопот, Карловско

 - сладка от горски плодове от с. Превала

 - заешко месо oт семейство Христеви от Казанлък

Снимка: iStock

Всички фермери са регистрирани в Българската агенция по безопасност на храните, което е гаранция за потребителите, че купуват качествена храна от български производители. И тази година пазарът ще предлага специални дегустации на фермерски продукти, забавления за малки и големи в арт-зоната и други изненади. Ще можете да заредите своята коледна и новогодишна трапеза и с вкусни български плодове и зеленчуци, вино, месни деликатеси, сладкиши.

Отбележете си 18 декември в календара като "Ден за фермерски пазар" и не пропускайте да дойдете с цялото си семейство, за да си купите пряко от производители и занаятчии всичко, което ви трябва за коледната трапеза.