Все повече градинари разчитат на природните, чисти и екологични средства за грижа и защита на градината и нейната продукция. Торовете и препаратите за защита, които се предлагат в агро аптеките, са продукти с различно съдържание на химични съставки, които не са предпочитани. Но и в най-добре поддържаната градина могат да се появят вредители и болести, които да заплашат продукцията. Има различни варианти на органични течности, които не съдържат опасни съставки, а само това, което може да бъде открито в природата. Важно е само да се знае каква сила имат различните растения и какъв краен резултат ще дадат, в комбинация с други съставки.

Органичният тор от коприва се усвоява и действа бързо. Той подхранва растенията, за да имате обилен растеж. Съдържа много азот и калий. Може да се ползва както за поливане на корените, така и за напръскване на листата.

Как се приготвя?

За този органичен растителен разтвор може да използвате както суха, така и прясна коприва. Нарежете я ситно и я залейте с вода. Препоръчва се тя да е дъждовна или престояла на слънце. Съдът трябва да е дълбок, по възможност стъклен или пластмасов. Не използвайте метален, защото растенията взаимодействат с метала. Влиянието е минимално, но ако имате възможност, просто го избегнете.

Снимка: iStock

Сложете похлупак, за да не се напраши течността и да не влизат в нея насекоми.  Сместа трябва да се бърка веднъж дневно. С течение на времето се появява пяна по повърхността и леко неприятен мирис на разлагащите се във водата листа. Затова е хубаво да държите съда с разтвора на двора или на терасата.

Сместа е готова след 1 седмица. Сипете готовата течност в съд, който може да затворите плътно, за да не се окислява.

Корените на растенията се поливат със смес, разредена с вода в съотношение 1:9.

Листата могат да се пръскат в съотношение 1:19.

Разреждайте настойката малко преди да полеете растението с нея.

Копривата действа оздравително, стимулира растежа и образуването на хлорофил. По желание може да добавите лайка, лавандула или дървесна пепел. Тя не само подхранва, но и лекува. Ако растенията са заболели или листата им са свити и пожълтели, третирайте с копривения тор, за да ги оздравите.