Това диво и красиво растение има много имена – див лук, див чесън, сибирски лук, резанец. Разпространено е основно по слънчеви поляни с дренирана почва, но най-хубавото е, че може да си го отгледате и вкъщи, в саксия. Доста непретенциозен за отглеждане, затова дори да сте начинаещи градинари, може да го добавите към домашната си флора. В Европа целогодишно се предлага на пазарите на био продукти, като връзка от стръковете постоянно държи висока цена.

Снимка: iStockЦветовете на резанеца са лилави сфери. Красотата им често обърква хората и те го мислят за цвете. Именно поради тази причина се използва за декорация на букети, а също и за оформяне на бордюри в цветните лехи. Приятният цвят и гъстото разположение на цветоносните стъбла отдавна са събудили интереса на флористите към към това растение. Градинари в западноевропейските страни много често го използват именно с естетична цел за оформяне на цветни групи и алпинеуми. Единственото, което го издава, е наситеният аромат на чесън.
Тези красиви цветни сфери се появяват през юни и юли. Размерите им достигат 4 см в диаметър, с нюанси от светлорозово до тъмновиолетово.

Снимка: iStock

Интересното е, че тези красиви цветове могат и да се ядат, но е важно това да стане преди да оформят семена. Според една легенда, по времето, в което се строели Египетските пирамиди, богинята Изида хранела строителите именно с този лук. Той давал невероятна сила на мъжете и така те успели да завършат оригиналните фигури. 

Снимка: iStockОт всички лукови растения, сибирският лук се смята за най-ценен, заради характерния вкус, който придава на супи, салати, предястия и сосове. Те са с високо съдържание на витамини, минерални соли и етерични масла.

Снимка: iStock