Пуснаха парното, а заедно с него дойде и сухият въздух. В резултат на това често пъти се случва да видим цветята си оклюмали, листенцата им пожълтели или изсъхнали, а цветовете окапали. Същият ефект, макар и в по-малки размери, имат и почти всички останали методи за отопление на дома.

Ето защо, за да спасим природата у дома

и да увеличим нивото на влажност, трябва да знаем няколко простички, но важни правила:

1. Най-лесният начин да повишим въздушната влажност е директно да пръскаме листенцата и стеблата редовно. Правилно е тази процедура да се прави вечер, защото през деня има опасност огрените от слънчевите лъчи окъпани цветя да прегорят.

2. Познат на всички метод за овлажняване на въздуха е да поставим съд с вода върху парното.

3. Друг още по-лесен начин за повишаване на влажността е да наредим саксиите в плитък съд или тава, обсипана с малки камъчета и напълнена с вода. Така течността няма да стигне до дренажните дупчици на саксията, а ще се изпарява около нея и ще помага на растенията.

4. Малко по-сложен и изискващ специални грижи начин за съхраняване на влагата около цветята е увиването на саксиите с мъх. Необходимо условия обаче е саксиите да са от глина. Така от една страна се изпарява вода непсоредствено под листата, от друга – се всмуква през стените на глинената саксия.