Съвети при засаждане на дървета, храсти, живи плетове и други

Растенията са живи организми, които ние отглеждаме в дома и градината си, за да красят и създават уют и свежест. След като сте избрали дръвче или храст, което искате да засадите, трябва да се погрижите за него ако желаете да му се радвате за по-дълго време. Важно е още при транспортирането на растението да внимавате да повредите короната или корените му.

След като го доставите не го оставяйте не засадено, ако нямате възможност да го засадите веднага го оставете на сянка и завет и напръскайте листата и корените с вода.

Първо трябва да изкопаете дупка на подходящо за растението място. Тя трябва да е поне с една трета по широка и дълбока от балата с пръст по корените. Сложете отдолу и отстрани обогатена, рохка и размесена с пясък почва.Много внимавайте да не пада пръст от корените при поставянето на растението.

Не садете дръвчето дълбоко, горния край на пръстта по корените трябва да е на 2-3 см. Под нивото на терена трябва да се оформи кръг около стеблото, който да задържа водата. Натъпчете пръстта около растението, за да го укрепите. Полейте обилно.


Следващите дни пръскайте с вода листата на растението в ранните сутрешни часове / особено в горещите дни/.Видите ли изсъхнал клон го отрежете и увеличете грижите. Те не трябва да спират през целия му живот, затова си създайте навик и режим за поддръжка на градината.

Най-подходящо време за садене на растения е рано на пролет и рано на есен /март, април, септември и октомври/. През останалите месеци също може да се сади но трябва много повече внимание.

Избирайте растения от места с доказан произход, много внимавайте пръстта да стои здраво по корените им , да са здрави и имат красиви корони.