На 3 август отбелязваме Световния ден на динята. Да, този плод е достатъчно вкусен, сочен, голям и харесван от много хора, за да си има свой ден, и то напълно заслужено. Динята е плодов зеленчук. Тя съдържа витамин С, бетакаротин, калий, желязо, магнезий и др. Сокът на динята облекчава болките при слънчево изгаряне, а се препоръчва и при болки в гърлото. 

Колкото и да обичаме диня, шансът да уцелим най-вкусна и добре узряла сред купчината в магазина или на пазара е много малък, ако не знаем за какво да внимаваме. Бабите и дядовците правят дупка (триъгълник или квадрат) в кората на динята, за да покаже каква е сърцевината. Но кой ще ни позволи това в магазина?!

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Няколко хитри трика за това как да познаем дали динята е узряла

Зрелите дини издават глух, плътен тон. Чукнете я с върха на пръстите си и слушайте. 

Петното в единия край на динята, известно като дупе, трябва да е жълто. Точно там плодът се е докосвал до земята, докато е зреел. Добре узрялата диня има оранжево-жълто или кремаво-жълто дупе. Ако петното е бяло - не купувайте!

Кафявите петна, които някои дини имат, не означават, че са развалени. Напротив, ако  има такива по плода, това е знак, че пчелите често са кацали върху тичинките на цветовете. Колкото по-опрашвана е била динята по време на цъфтежа, толкова по-сладък ще е плодът й, когато узрее.

Купете си женска диня. Дините имат пол и по външни белези те се различават по следния начин - мъжките са големи и продълговати, воднисти на вкус. Женските са закръглени и много по-сладки.

Средният размер е най-добрият вариант. Опитайте да претеглите динята на ръка, за да разберете дали теглото й съответства на големината. Ако това е така, значи тя има добра плътност. Това говори за сочност и сладост. 

Снимка: БГНЕС

Опашката на динята трябва да е изсъхнала. Ако е зелена, вероятно е била откъсната преди да узрее достатъчно. 

Вкусната, добре узряла диня е с тъмнозелена кора. Колкото по-тъмни са ивиците й, толкова по-хубава е тя.