Пациентка в британска болница свири на цигулка композиции на Малер и Гершуин, докато хирурзи отстраняваха тумор от мозъка й, за да запазят способността й да свири. 53-годишната Дагмар Търнър има 40-годишна страст към музикалния инструмент.

Британката е свирила на цигулката по време на операция за отстраняване на тумор от десния челен дял на мозъка й - близо до зоната, която контролира фината моторика на лявата ръка.

За да се предотврати каквото и да било увреждане на нейните умения с цигулката, проф. Кеюмарс Ашкан, консултант по неврохирургия в болницата на "Кингс Колидж", е измислил план – да картографират мозъка й, да отворят черепа и след това да я накарат да свири на цигулката, докато отстраняват тумора от мозъка.

Докато хирурзите премахват засегнатата част от мозъка й, Търнър свири на цигулката композиции от Густав Малер, джаз класиката "Summertime" на Джордж Гершуин и парчета на испанския певец Хулио Иглесиас.

Проф. Ашкан казва, че това е първият случай в неговата кариера, когато пациент свири на музикален инструмент, докато прави операция. Той казва, че хирургическата интервенция е преминала успешно, премахвайки над 90% от тумора на Търнър, включително и по-агресивните области, като същевременно жената е запазила напълно функциите на лявата си ръка.

Търнър е благодарна на хирурзите, казвайки, че цигулката се е превърнала в нейна страст, откакто е започнала да свири на 10-годишна възраст.

Вижте повече във видеото по-горе.