На 21 юли, точно 77 години след първата контролирана ядрена експлозия, с която човечеството овладява силата на Слънцето, емблематичният режисьор и сценарист Кристофър Нолан (Черният рицар, Генезис, Дюнкерк) ни кани в кината с ускоряващия пулса, биографичен епос "Опенхаймер", за да ни разкаже за един най-важните и повратни моменти в човешката история и за парадокса на енигматичния човек в центъра на събитията, който рискува да унищожи света, за да може да го спаси.

"Опенхаймер" е адаптация на наградената с „Пулицър“ книга "Опенхаймер – Американският Прометей" на Кай Бърд и Мартин Шъруин и разказва интригуващата история на иконичния Дж. Робърт Опенхаймер – полемичния американски физик, ръководител на проект „Манхатън“, в рамките на който е създадена първата атомната бомба.

Филмът се фокусира върху турбулентния личен живот на Опенхаймер, ролята му в проекта, последвалото му обявяване за строг международен контрол върху ядреното оръжие и превръщането му в една от най-знаковите жертви на антикомунистическата истерия в САЩ.

Първият официален трейлър на "Опенхаймер" съвсем леко „открехва вратата“ към изключително интригуващата, драматична история, около създаването на атомната бомба, към личността на Дж. Робърт Опенхаймер и към забележително изпълнение на Килиън Мърфи в ролята. Трейлърът също така разкрива размаха и красотата на визията на "Опенхаймер", реализирана по впечатляващ начин с IMAX камери от Кристофър Нолан и номинирания за „Оскар“ оператор Хойте ван Хойтема (Дюнкерк, НЕ!).

За първи път в историята, части от филм са заснети на черно-бяла, аналогова IMAX лента, което добавя допълнителен елемент на достоверност и оригиналност към впечатляващата продукция, която обещава незабравимо изживяване пред екраните идното лято.

Наред с Килиън Мърфи, "Опенхаймер" включва умопомрачителен актьорски състав, начело с Емили Блънт като съпругата на Опенхаймер – биолога и ботаник Катрин „Кити“ Опенхаймер, Мат Деймън като директора на проект „Манхатан“, лейтенант генерал Лесли Гроувс и Робърт Дауни Джуниър като председателя на Комисията за атомна енергия Луис Строс.

В останалите роли са не по-малко впечатляващите Флорънс Пю, Рами Малек, Бени Сафди, Джош Хартнет, Кенет Брана, Дейн ДеХаан, Майкъл Ангарано, Олдън Ерънрайк, Джак Куейд, Дилън Арнолд, Дейвид Кръмхолц, Матю Модийн и др.

27 7 2023 е кодът за избухването на "Опенхаймер" – само в кината и IMAX.