През тази седмица Американската филмова академия обяви, че филмът на Зорница София „Майка“ не отговаря на изискването за по-малко от 50% английска реч. По тази причина филмът не може да бъде българското предложение за участие в състезанието „Оскар“ 2023 за международен филм.

Затова на 23 септември Комисията по подбора на българска номинация реши българското предложение за 95-ите награди „Оскар“ за международен пълнометражен филм да бъде филмът на Мартин Макариев „В сърцето на машината“. Той е награден със „Златна роза“ на едноименния фестивал във Варна през 2021 г. и носител на наградата за най-добър филм на София Филм Фест през 2022 г.

Решението „Майка“ да отпадне от надпреварата коментира самата Зорница София, режисьор на филма.

„Този филм говори на езика на сърцето и това го усетих на премиерата тук, във Варна. Много хора се просълзиха и това е изключително вълнуващо за нас. На премиерата бяха и две от ромчетата от Широка лъка, участващи във филма. Те дойдоха с възпитателите си и за първи път видяха морето и Делфинариума. Така че за нас това бе ден на сбъднатите мечти. Един от фокусите на филма е, че мечтите имат сила да ни формират“ – сподели в "Тази събота и неделя" Зорница София от Варна, където се провежда фестивалът „Златна роза“.

Тя допълни, че филмът е заснет само за 12 дни в България и 8 дни в Кения. Децата от гетото в Кения не са артисти и почти всички техни реплики са автентични.

На „Майка“ предстои международна премиера във Варшава, както и участие на други фестивали.

Проблемите с българската кандидатура за "Оскар" започнаха още в началото на август, когато Виктор Божинов изтегли филма си „Бягство“ от номинациите. Вижте повече тук: