Грижовна приятелка, силна съотборничка и любяща сестра - такава е Ерика Зафирова. Мечтите й са безгранични, търпението – също. Освен за едно - да прегърне родителите си, когато се връща след години отсъствие. 

Следете изявите на Ерика и момичетата от ансамбъла на Световната купа по художествена гимнастика в София. Гледайте турнира от 26 до 28 март пряко по RING, bTV, платформата VOYO.BG и сайта btvnovinite.bg.

Името й значи цвете.

"То е едно много красиво като храстче, може да се отглежда в саксия, може да се отглежда и в двор. Майка ми много го е харесала. И така ме е кръстила, не съм кръстена на никого.", сподели пред bTV чаровната гимнастичка.

Родена е в Кюстендил и има още две сестри – Кристина на 25 и Божидара на 10. 

"Имах доста време за игри, събирахме се от всичките улици на квартала, пред нашата къща, играехме на ластик, на народна топка. Събирахме се с колелета, обикаляхме из целия град, всички ни знаеха, беше много хубаво."

Най-трудният момент за нея е, когато се отделя от семейството си и заминава да тренра в София. Тогава е едва на 13 години. 

"В началото не го усетих много, защото имах една такава позитивна емоция от случващото се и от шанса, който ми се даде, но постепенно започнах да усещам как те ми липсват повече и повече и как започваме да се виждаме все по-рядко".

"Много обичах да ходя на състезания в Бургас, за да мога да съм си вкъщи. Мама от предната вечер ме питаше какво ми се яде. Обожавах да ми прави пиле в бял сос с пържени картофки, това беше винаги и просто нямах търпение да се прибера. За закуска обичах да ми прави пържени филийки и всякакви такива неща."

В момента Ерика живее в София с национала по спортна гимнастика Дейвид Хъдълстоун. Между двамата цари пълна хармония, а шефът вкъщи е кучето Кенди.

Почивният й ден обикновено минава в дълга разходка в парка и занимания с коса. Надява се един ден да си отвори салон за красота. 

"Дори си представям, че мога аз лично да се занимавам с това нещо, не само да го ръководя, дали било то с коса или с нокти, защото аз много обичам да си правя сама и маникюри. Не ми тежи, даже ме разтоварва."

Тази своя страст, Ерика засилва и от силното си приятелство с друго "златно момиче" – бронзовата медалистка от олимпийските игри в Рио – Ренета Камберова.

"Тя в момента си има неин собствен салон и може би тя ми е дала това вдъхновение да се занимавам с тези неща."

Именно Ренета Камберова става кръстница на Ерика. Подтикната от вярата си, Зафирова взима решението да се кръсти едва през 2018 г., когато е на 19 години.

"Винаги съм вярвала в Господ, винаги съм искала да бъда кръстена, но чаках подходящия момент. Чувствах, че ще ми бъде в помощ и в живота ми и по този начин аз лично се чувствам някакъв вид предпазена."

Първото голямо предизвикателство за нея и момичетата от ансамбъла за 2021 г. ще бъде Световната купа по художествена гимнастика в София! 

Вижте какво още сподели Ерика Зафирова във видеото в сайта на bTV Новините.