Костадин Филипов разказва в „Преди обед“ (bTV) любопитната история на един от най-хубавите дуети в българската поп музика – “Детски спомен" в изпълнение на Кристина Димитрова и Орлин Горанов. Защо написаната през 1982 г. песен отлежава цяла година в архивите на БНР, преди да „избухне“ и да започнат да я излъчват по 30 пъти на ден?! Създателите на хита споделят пред камерата на bTV.

Иван Тенев, автор на текста: Композиторът Димитър Пенев ми я изсвири като песен за Кристина, но на мен ми прозвуча като дует. Обадих се на Орлин, за да го питам дали е навит за дует. Отговори ми, че няма проблем, само да му хареса песента. Пуснах му я на касетка, изсвирена с два пръста на пианото. Текстът не го грабна.

Димитър Пенев, композитор: Песента отлежава близо година в БНР. Попитах музикалните редактори защо не я пускат. Не била хубава, не правела впечатление. Този дует за мен е като визитна картичка. Понякога ми е мъчно, защото много от 120-те ми песни са на нивото на „Детски спомен“.

Иван Тенев: Данчо Стълбицата се върна от едни пролетни балове и каза: „Нямаш представа как хората я искат. Тази песен разби близнаците“. Става дума за братя Аргирови, които тогава бяха хитът на сезона.

Кристина Димитрова: Разучихме песента в студиото, преди самия запис. Тя стана Мелодия на месеца и Мелодия на зрителите. Всеки наш концерт завършва с този дует. Публиката включва екраните на телефоните си и залата излита. Получава се много красив полет.

Графикът за записи в БНР е бил претоварен и „Детски спомен“ е записана през една януарска неделя, когато навън е имало метър сняг. Самият запис с Кристина Димитрова и Орлин Горанов е отнел около 40 минути.

Цялото видео можете да гледате тук: