Драматург в народния театър, заемащ кабинета на главния драматург - това е най-новата длъжност на писателя Захари Карабашлиев. Какво го отвежда там - споделя в гостуването си в "Тази сутрин". 

Съвместната му работа с Васил Василев, директор на Плевенския итеатър, и с Явор Гърдев е само част от причината той да се озове на тази отговорна длъжност. 

Интересен факт е, че в книгата му "Опашката" главният герой е драматург, на когото е предложено да стане президент. Как писателят коментира тази случайност:

"Това са мистериите на творчеството или на съзнанието. Нямам обяснение за някои неща, включително и за такива, които се случиха в книгата, после в пиесата и в живия живот. Гледам ги със спокойна радост и им се радвам" - обясни Карабашлиев. 

Според него е изключение добра книга да се превърне и в добра пиеса и е радостен, че едно от тези изключения е именно "Опашката". 

Романът на Захари Карабашлиев стана едновременно носител и на най-голямата литературна награда Роман на годината на Национален дарителски фонд „13 века България“, и на пластиката „Цветето на Хеликон” за най-продавана книга през 2021 г.  сред общо 12-те номинации на веригата книжарници. Пиесата е с участието на
Владимир Карамазов, Надя Керанова, Михаил Билалов, Екатерина Стоянова, Бориса Сарафова и др.

"На стената в кабинета виси портрет на Яворов, който гледа точно към бюрото на човека под него. Имам смътното усещане, че някой наднича през рамото ти. И този някой е великият Яворов. С невиждащите си очи в края на живота си, той вижда повече от всички нас!" - емоционално споделя той. 

Уточнява, че за него тази нова работа е "школа, отговорност и радост". 

Цялото предаване "Тази сутрин" гледайте на bTV Plus