В нощта на Хелоуин духовете ще се развилнеят, така както хиляди години назад хората са вярвали, че правят. Празникът тръгва от езическите традиции, за да се превърне през годините преди всичко в светски празник.

В страните, в които се отбелязва празникът, децата обикновено се обличат в страшни костюми, носят маски и звънят на вратите с въпрос дали да направят пакост или ще им дадат лакомства.

Празникът, преодолял предизвикателствата на хиляди години, не се предаде и пред пандемията от коронавирус. Така например, стотици супергерои, еднорози и скелети нахлуха в Белия дом, за да празнуват с президентската двойка. Мини-президент и малка първа дама, облечени досущ като Доналд и Мелания Тръмп, станаха център на вниманието.

След Белия дом Хелоуин духът завладя и улиците на Ню Йорк. Фасадите на града натежаха от заплетени паяжини, а зад тях се скриха ужасяващи вещици, скелети и тикви.  Къщите на Мадисън Авеню  напомняха на сцени от роман на Стивън Кинг.   
Друга традиция - костюмът за празника, през годините претърпява огромна трансформация. Трябва да признаем, че през последните години облеклото и гримът за Хелоуин се превърнаха в изкуство.

Въпреки че тази година ще посрещнем Хелоуин от вкъщи, нищо не пречи да се маскираме като красавицата или като звяра и да си хапнем малко лакомства.  Каквото и да правим, важното е да се забавляваме и така да умилостивим злите духове.

Цялото предаване гледайте на btvplus.bg