Знаете ли, че изплютите на земята дъвки може да се превърнат в патна за истинско изкуство? Струва ви се невероятно? Не така мисли Бен Уилсън. 

От 2004 година той започва да рисува картините си не върху платна или хартиени листове, а върху размазаните по тротоара дъвки. 

След цигарите дъвките са вторият най-разпространен уличен отпадък.

Лепкави миниатюрни "платна" той издирва по земята. А след като се намеси със своя арсенал от бои и четки, ги превръща в истински красавици.

Щом открие изплюти на земята и засъхнали дъвки, той започва да твори върху тях. Рисува пейзажи, натюрморти и сцени от ежедневието.

Последните му произведения са от улиците на Лондон. Но изкуството му отдавна е преминало границите на Обединеното кралство.

Той не е единственият, който дава втори живот на сдъвканите дъвки. Дизайнерката Анна Булус рециклира дъвките и ги превръща в предмети, които всички използваме в деня си.

Тя създава и специални кошчета за събиране на сдъвкани дъвки. Те яркорозови кофи във формата на балон.

Нарича ги Gumdrop, а самите те също са направени от рециклирани дъвки. До всяко кошче има обяснително съобщение, че всяка събрана дъвка ще бъде превърната в нещо ново.  

От сдъвканите дъвки тя прави линии, моливи, чаши за кафе, гуми за триене. И това не е всичко. Изплютите дъвки са материал за изработка на гребени, кутии и дори ботуши и обувки.

След цигарите дъвките са вторият най-разпространен уличен отпадък.

Проектът на Анна получава финансова подкрепа от Wrigley - един от най-големите производители на дъвки. Излишният материал от фабриката в Плимут също се дарява за рециклиране.